PRAŠIČEREJCI

Pomoč kmetijstvu, lovu, gozdarstvu in ribištvu se je znižala za polovico

Objavljeno 09. marec 2012 12.56 | Posodobljeno 09. marec 2012 12.56 | Piše: T. R.

Včerajšnja seja je bila sklicana zaradi številnih opozoril prašičerejcev, ki govorijo o izrednem stanju v panogi.

Levi vam bo lahko dal ledvico, kaj bi imeli pa od desnega?

LJUBLJANA – Včeraj je zasedal odbor za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje, na katerem je bila prva točka dnevnega reda problematika položaja prašičereje v Sloveniji. Konzorcij Ohranimo prašičerejo Slovenije (OPS) je na seji predstavil kritično stanje prašičereje pri nas. 

Za ohranitev prašičereje do zdaj država ni imela dovolj posluha

Na seji so predstavniki konzorcija OPS izpostavili, da je v zadnjem obdobju močno upadel delež državnih pomoči v kmetijski dejavnosti. V skupnem seštevku vseh državnih pomoči se je pomoč kmetijstvu, lovu, gozdarstvu in ribištvu znižala za polovico. Tako se je ta dejavnost znašla šele na šestem mestu. Država je v zadnjih letih z različnimi oblikami državne pomoči pomagala številnim posameznim podjetjem in zanje namenila več 100 milijonov evrov, za ohranitev prašičereje pa do zdaj ni imela dovolj posluha. Zato so v konzorciju OPS odboru predlagali dva ukrepa. Prvi ukrep je bila uvedba »safeguarda« v višini 460 evrov na plemensko svinjo oziroma 23 evrov po tržnem pitancu do konca leta 2013. Drugi ukrep se nanaša na obdobje 2014–2020 in predvideva uvedbo shem nadstandardne reje na področju zdravja živali, počutja in krmil.

Ob zaključku razprave so prisotni poslanci sprejeli sledeče sklepe:

1. Vlada prouči in poda prijavo pristojnemu regulatorju konkurence, ki naj preveri obstoj omejevanja konkurence na primeru trga s svežim svinjskim mesom v Sloveniji.
2. Rejci prašičev Slovenije v sodelovanju z ministrstvom za kmetijstvo in okolje pristopijo k ustreznemu povezovanju vseh členov v prašičerejski verigi.
3. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje naj zagotovi popolno sledljivost porekla svinjskega mesa do končnega potrošnika.
4. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje naj pripravi projekt nadstandardne sheme na področju reje prašičev za novo finančno perspektivo 2014–2020.
5. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje naj pospeši aktivnosti pri zagotavljanju lokalne oskrbe in promociji tovrstne oskrbe.

Včerajšnja seja je bila posledica številnih opozoril prašičerejcev na izredno stanje v panogi. Med drugim pa tudi posledica predaje peticije z več kot 7500 podpisi podpornikov konzorcija OPS. 

 

Deli s prijatelji