APRIL–JUNIJ

Pomlad zaznamovali Mišičevi pingvini in grožnje s smrtjo (2)

Objavljeno 30. december 2012 11.26 | Posodobljeno 28. december 2012 21.12 | Piše: P. J.

Janez Janša in njegova Urška sta se zaradi bolezni sina Črtomirja iz Grčije vrnila z zasebnim letalom.

LJUBLJANA – V drugem četrtletju so se nadaljevale poslanske afere. Na nogah so bili tudi  javni uslužbenci zaradi napovedanega varčevanja v javnem sektorju.

April

Za eno izmed najbučnejših afer je kmalu po izvolitvi s svojim družinskim podjetjem poskrbel nekdanji poslanec Virantove Državljanske liste Ivan Vogrin. Vodstvo ga je pozvalo k odstopu, Vogrin pa je v začetku aprila prestopil k nepovezanim poslancem. Nadaljevala so se tudi trda pogajanja med vlado in sindikati zaradi predlaganih varčevalnih ukrepov. Največ prahu je dvignil napovedani poseg v plače javnega sektorja. Vsi sindikati so napovedali stavko in jo 18. aprila tudi izvedli. Minister Andrej Vizjak se je znašel na nasprotnem bregu s Policijskim sindikatom Slovenije. Konec meseca je na dan prišla tudi afera, povezana z nekdanjim predsednikom vlade Antonom Ropom. Prek spleta naj bi bil naročil ponaredek modrih tabletk (viagra), ki so jih zasegli na carini. Svojega moža pa je pred novinarji zagovarjala tudi žena Senka Pličaniča, Ina. Minister se je namreč pred sodiščem zagovarjal zaradi domnevnega nasilja v družini.

Maj

V začetku maja je Slovenijo obiskal turški premier Recep Tayyip (Redžep Tajip) Erdogan. Sprejela sta ga Janez Janša in njegova žena Urška. Zaradi pokojnin in dodatkov za rekreacijo je zavrelo med upokojenci. Alojz Uran pa je preko Antona Stresa želel oprati svoje ime zaradi domnevnega očetovstva. Za eno izmed izjav, ki je zagotovo zaznamovala to leto, pa je 10. maja na seji poskrbel poslanec Pozitivne Slovenije Gašpar Gašpar Mišič, ki je dejal: »Zorana Jankovića lahko izkrcate na Antarktiki in bo s pingvini ustvaril razmere za razvoj, Janša pa bi še iz perspektivne Kitajske naredil Antarktiko brez pingvinov in brez živih bitij.«

Mnogi so se maja vpraševali, kako je Janez Janša z družino odletel na oddih v Grčijo. Bolj kot pot tja pa je nekatere razburil let domov. Zaradi nenadne bolezni sina Črtomirja sta zakonca Janša plačala poseben let z zasebnim letalom. Svojo dolgo skrbno varovano plačo je razkril na eni izmed okroglih miz Dušan Semolič. Zaradi spora je iz največje vladne stranke izstopil Miha Brejc, tast Gregorja Viranta, poslovil pa se je tudi od svojega svetniškega mesta v Domžalah. V Radencih pa je po pretečenem polmaratonu Borut Pahor 19. maja prvič naznanil svojo kandidaturo za predsednika države. Slovenijo je proti koncu meseca obiskal predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, a je zavrnil srečanje z Zoranom Jankovićem. Razlog, da se ni želel sestati z njim, naj bi bila povezava ljubljanskega župana z Draganom Tošićem. Domnevno zaradi preiskave Jankovićevih poslov pa naj bi grozili zdaj že nekdanji prvi dami Dursa Mojci Šircelj. V pismu je bila osmrtnica njenega sina, zaradi šoka, ki ga je doživela, pa je pristala celo na urgenci.

Junij

V začetku junija je stranka SD dobila novega predsednika. Boruta Pahorja je na čelu SD zamenjal Igor Lukšič. Novi predsednik opozicijske stranke je takoj po izvolitvi ostro nastopil proti vladi in njeni politiki. V javnost pa je začela curljati zgodba o dolgu Jureta Jankovića pri podjetniku Marjanu Pišljarju. Pred Komisijo za preprečevanje korupcije je moral zaradi hiše v Grosupljem, v kateri je sin ljubljanskega župana živel z družino.

Poslanci so v sredini meseca posegli v svoje privilegije. Novelo zakona o poslancih, s katero so skrajšali čas prejemanja poslanskega nadomestila, so podprli s 56 glasovi za, proti pa je bilo 20 poslancev. Veliko jeze in slabe volje je sprožila organizacija proslave ob dnevu državnosti. Na njej namreč ni bilo praporščakov ZZB za vrednote NOB. Konec meseca je v stranko PS prestopil koprski župan Boris Popovič. V stranko Zorana Jankovića je vstopil ob odprtju pisarn poslancev PS v Kopru. 

Deli s prijatelji