AGROMETEOROLOŠKA NAPOVED

Pomlad bo tudi letos prišla dober teden prej

Objavljeno 25. februar 2015 08.59 | Posodobljeno 25. februar 2015 09.01 | Piše: Andreja Sušnik

Toplo vreme po Valentinu, ki ima ključ od korenin, je sprožilo močne vegetacijske premike na Primorskem.

Kljub hladnim nočem in jutrom so se dnevne temperature zraka na sredini februarja povzpele na 14 do 16 °C, kar je na izpostavljenih legah pospešilo rast in razvoj sadnega drevja. Predvsem koščičarji so v prvih razvojnih fazah, kar je odvisno od sorte in lege posameznega nasada.

Na območju slovenske Istre so brsti koščičarjev na zgodnejših, sončnih legah že napeti. To je že prvi znak, da bo treba opraviti prvo spomladansko škropljenje, kot na primer proti breskovi kodravosti in listni luknjičavosti.

Napoved

Začenja se zadnji teden meteorološke zime. V sredo in četrtek bodo v vzhodni in ponekod v osrednji Sloveniji še padavine, po nižinah večinoma kot dež. Na zahodu pa bo pretežno oblačno in večinoma suho. Še bo vetrovno.

Vremenski obeti od 26. februarja do 3. marca

V drugi polovici tedna se bo nad južno Evropo in Alpami okrepilo območje visokega zračnega tlaka. K nam bo pritekal postopno bolj suh zrak. V četrtek se bo že delno razjasnilo, še nekaj več sonca pa lahko pričakujemo konec tedna.

Po nedelji bo vreme spet postalo nekoliko bolj spremenljivo.
Jutranje temperature bodo večinoma okoli ledišča ali malo pod njim, najvišje dnevne pa med 5 in 10 °C. To, koliko padavin bo v petek oziroma v soboto, pa bo treba še spremljati. Zadnji izračuni kažejo, da jih bo zelo malo.



Zvončkov čas

V Sloveniji cveti ena sama vrsta malih zvončkov (Galanthus), to je navadni mali zvonček (G. nivalis). Uvrščamo jih v družino narcisovk. Značilni cvetovi imajo obliko zvončka.

V Istri zacvetijo že okoli novega leta, v drugih predelih Slovenije pa od februarja do aprila. Rastejo na nekoliko bolj vlažnih tleh po skoraj celotni v Sloveniji.

Razširjeni so od Pirenejev do Ukrajine. Središče razširjenosti tega rodu so gorski gozdovi in kamniti predeli Anatolije in Kavkaza. Navadni mali zvonček je poleg trobentice in velikega zvončka eden najbolj splošno razširjenih znanilcev pomladi.

Pomlad pride dober teden prej

Po podatkih ARSO bodo do sredine stoletja pomladi tudi v Sloveniji toplejše za 1,5 °C, prav tako se obeta zgodnejši začetek pomladi. Spomladanske faze razvoja rastlin in tudi prve reakcije živali so povezane predvsem z vremenskimi razmerami v zimskih mesecih.

Pomemben kazalnik spremembe letnih časov so poleg merjenih meteoroloških podatkov podatki o razvojnih fazah rastlin, ki jih imenujemo tudi fenološke faze.

24. februar 1990

Ponekod so izmerili za februar rekordno visoko temperaturo zraka. V Tolminu se je v sončnem vremenu živo srebro povzpelo do 23,2 °C, v Ilirski Bistrici je bila maksimalna temperatura zraka 21,5 °C, v Čepovanu 18,9 °C, pod vrhom Rogle, na 1335 m, 14,5 °C in na Kumu (1218 m) 14 °C.

Strokovnjaki so s proučevanjem 125.000 podatkovnih nizov za 542 rastlinskih vrst nesporno dokazali, da globalno segrevanje spreminja začetek spomladanskih fenoloških faz. Tako se v povprečju začnejo 7,5 dneva prej kot pred 30 leti.

Zato se spreminja spomladansko vedenje živali. Ježi se prej zbudijo iz zimskega spanja in imajo pogosto težave pri iskanju hrane. Precej živahne so v sončnih dnevih tudi ptice.

Kaj lahko opravimo v zadnji dekadi februarja

• Ko se napnejo brsti sadnega drevja, lahko začnemo predspomladansko škropljenje.
• Pazimo, da temperatura zraka ne bo nižja od 5 °C, da ne dežuje in ni vetrovno, ker škropivo tako ne bo učinkovito.

 

 

Deli s prijatelji