Predstavitvena informacija
Nekdanji svetovalec bo naključno v upravi podjetja Pahorjevega pomiloščenca.

Pomilostitev pa Pahor nima rad

Objavljeno 29. november 2016 23.27 | Piše: Jadran Vatovec
Ključne besede: komentar

Nekdanji svetovalec bo naključno v upravi podjetja Pahorjevega pomiloščenca.

Pomilostitev pa Pahor nima rad

Znano je, kajpak, da naš predsednik Borut Pahor le zares izjemoma pomilosti kakega obsojenca. Da tega ne počne rad. Zato je bil marsikdo še kako presenečen, ko se je Pahor predlani odločil, da bo vendarle pomilostil Bahtijarja Bajrovića, ustanovitelja in lastnika blejske Sportine, ki je bil leta 2010 (ko je Pahor še vodil takratno slovensko vlado) med najbogatejšimi državljani Slovenije. Bajrović velja za dolgoletnega prijatelja nekdanje šefice Pahorjevega kabineta Simone Dimic. »Naključje,« bodo bržda nekateri vzkliknili. Jasno, Pahor naj bi odločitev o njegovi pomilostitvi sprejel šele na podlagi prepričljivih mnenj za to pristojnih ustanov. Celo pravosodni minister mag. Goran Klemenčič nad tem ni bil navdušen.

Točno, Bajrović kot obsojenec ni prosil ne za prekinitev prestajanja kazni ne za znižanje kazni, prosil je, da bi mu kazen predčasno izbrisali iz kazenske evidence. Je pa tudi res, da je Bajrović še pred tem naredil uslugo tožilstvu, ko je v zadevi Bavčar-Šrot (v zvezi s tako imenovano lastniško konsolidacijo Istrabenza) priznal svoj del krivde za ponarejanje in pomoč pri ponarejanju listin. Zato mu je sodišče prisodilo le osem mesecev pogojne kazni z dveletno preizkusno dobo. Na to bi že skoraj pozabili. Kaj pa nam je osvežilo spomin? Še eno naključje. Eden od treh članov uprave Sportine, ki je v lasti Pahorjevega pomiloščenca, bo poslej tudi nekdanji ekonomski svetovalec (svetovalec za gospodarstvo) v Pahorjevem kabinetu Žiga Čebulj. Bil je v kabinetu, ko je bila še šefinja kabineta Simona Dimic.

Spomnimo se, Richard M. Nixon, 37. predsednik ZDA, je leta 1974 odstopil zaradi škandala Watergate. S tem se je resda izognil tudi zelo verjetnemu impeachmentu (sodni preiskavi in zelo verjetnemu glasovanju o njegovi odstavitvi v obeh domovih ameriškega parlamenta). Je pa Nixona njegov podpredsednik in naslednik Gerald R. Ford še dodatno obvaroval – s pomilostitvijo! Ford je le tako lahko na mah preprečil vse druge morebitne postopke proti odstopljenemu. Nixon je pozneje sprožil pravo vojno za izbris dokazov o svoji neposredni vpletenosti v Watergate. Zgodovinska dejstva in spomin nanje so na srečo preživeli. Do danes. V številnih drugih primerih jih politiki povsod po svetu uspešno zamegljujejo in sčasoma izbrišejo iz zgodovinskega spomina. 

Deli s prijatelji