(NE)UPRAVIČENO

Pomagal Pahorju, zdaj terja pol milijona od Slovenije

Objavljeno 03. april 2012 11.42 | Posodobljeno 03. april 2012 11.42 | Piše: D. P.

Ministru Zvonku Černaču je Mehdorn poslal čestitko ter tretji opomin za neplačan račun.

Mehdorn (levo) bo dobil povračilo potnih in nastanitvenih stroškov

LJUBLJANA – Slovenskih železnic se drži slaba karma. Izguba narašča, vodstveni kadri pa se menjajo kot po tekočem traku. Nič ni pomagal niti angažma nemškega strokovnjaka Hartmuta Mehdorna, ki je bil poslan kot rešitelj. Danes pa je jasno, da zgodba o t. i. brezplačnem svetovanju še ni dobila končnega epiloga.

Čestitka in opomin

Finance danes razkrivajo, da je pedantni Nemec ministru za infrastrukturo in prostor Zvonko Černaču poslal čestitko ter tretji opomin za plačilo storitev, ki jih je opravil kot svetovalec podjetja. Skupen znesek, tako smo zapisali pred slabim letom dni, naj bi znašal 476.000 evrov.

Le za potne in bivalne stroške

Na ministrstvu so plačilo računa že zavrnili. Odvetniški pisarni, ki zastopa Nemca, so odgovorili, da račun ni nikjer zabeležen. Da naj Slovenija tega ne plača, se strinja tudi nekdanji prometni minister Patrick Vlačič. Poudaril je, da se je tedanji predsednik vlade Borut Pahor z Nemcem domenil, da pomaga z nasveti, v zameno pa dobi povrnjene potne in bivalne stroške.

Brez javnega naročila ne bo šlo

Mehdornovi zastopniki so pojasnili, da se je nemški strokovnjak strinjal s tem, a je ob tem priložil dodatno dokumentacijo. V njej je tudi pismo Vlačiču, kjer jasno piše, da bo treba plačati 400 tisočakov za preostale storitve. Vlačič vrača udarec in trdi, da javnega naročila niso izvedli in da pogodba ni bila podpisana. Brez tega postopka tudi takega računa, še pa manj naročila, ne more biti.

Deli s prijatelji