NA ZAVODU

Polovico odpuščenih delavcev Primorja bodo hitro zaposlili

Objavljeno 12. julij 2012 20.36 | Posodobljeno 12. julij 2012 20.36 | Piše: Mo. S., STA

Stopnja registrirane brezposelnosti v občinah Ajdovščina in Vipava je 11,9-odstotna in se bo zagotovo še povišala.

Delavci Primorja se obračajo na zavod za zaposlovanje.

AJDOVŠČINA – Direktorica območnega zavoda za zaposlovanje Nova Gorica Lučila Hvala pričakuje, da bi za polovico brezposelnih delavcev Primorja lahko hitro našli zaposlitev, saj je za nekatere strokovne profile že zdaj veliko zanimanja, nekaj pa je tudi preostalih prostih delovnih mest, kjer bi se odpuščeni delavci lahko zaposlili.

Prvi na zavod v sredo

Prvih 34 delavcev Primorja v stečaju se je na ajdovskem zavodu za zaposlovanje prijavilo v sredo popoldne. Danes naj bi se jih po napovedih direktorice zavoda prijavilo okrog 150, precej jih pričakujejo tudi v petek. Vpisovanje na zavodu bo potekalo vse do 18. julija. »Tako bomo lahko uredili evidence, saj bodo delavci prva nadomestila prejeli že 7. avgusta. Za izredno predčasno izplačilo nadomestil smo se dogovorili zaradi izredno težkih razmer, v katerih so se znašli nekdanji zaposleni v Primorju,« je še povedala direktorica zavoda.image

Nekdanji zaposleni v Primorju bodo upravičeni tudi do izplačil iz državnega jamstvenega sklada, vendar pa lahko ta izplačila pričakujejo šele v jesenskih mesecih.

Neugodna slika delavcev

Na zavodu ugotavljajo, da je bila zaposlitvena slika delavcev Primorja dokaj neugodna. Skoraj polovica med njimi je starejših od 55 let ali invalidov, ki bodo zelo težko zaposljivi. Nekaj med njimi je delo že dobilo – 50 se jih je že zaposlilo v hčerinski družbi Primorja CPG Nova Gorica, 40 delavcev pa naj bi zaposlil stečajni upravitelj za dokončanje nekaterih projektov. Slednji bodo dobili delo le za mesec dni, vendar jim lahko zaposlitev v prihodnje še podaljša.

Z občino Ajdovščina se zavod že dogovarja za odprtje nekaterih novih javnih del, s čimer bi ranljivim skupinam vsaj začasno ponudili zaposlitev.

Med tistimi, ki naj bi jih zaposlil stečajni upravitelj Rudolf Hramec, naj bi bila tudi celotna menedžerska struktura Primorja, je po novinarski konferenci povedal vodja sindikata KS 90 v Primorju Ilija Vukoje, stečajni upravitelj pa naj bi z njimi sklenil šestmesečno pogodbo o zaposlitvi.

Brezposelnost se bo še povišala

Stopnja registrirane brezposelnosti v občinah Ajdovščina in Vipava je 11,9-odstotna in se bo zagotovo še povišala, je prepričana direktorica zavoda za zaposlovanje. Kljub temu je stopnja brezposelnosti v celotni regiji nižja od slovenskega povprečja in se je v zadnjih štirih mesecih še zmanjševala. Junija je bilo v regiji 4868 brezposelnih, kar je 1,8 odstotka manj kot mesec poprej, v primerjavi z lanskim junijem pa je bila brezposelnost nižja za štiri odstotke.

Deli s prijatelji