ANKETA

Polno luno najbolj občutijo ženske

Objavljeno 11. april 2016 10.47 | Posodobljeno 10. april 2016 20.53 | Piše: B. K. P.

Nekateri vprašanci ob polni luni počnejo stvari, ki jih sicer ne bi, ali se umaknejo v osamo.

Znanstveno dokazanega vpliva polne lune na človeka ni, a jih kljub temu ni malo, ki takrat občutijo spremembe. Foto: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Bralce Slovenskih novic smo v redni mesečni anketi, ki jo za najbolj brani časnik opravlja oddelek za tržne raziskave STIK, poleg meritev političnega utripa spraševali po vplivu luninih men na njihovo počutje. Velikokrat je namreč, v glavnem iz ženskih ust, moč slišati: »Joj, ta luna,« ob polni pa tudi prazni luni se navadno poveča število prometnih nesreč, ob polni luni je več rojstev, menda tudi več igralniških dobitkov. Zakaj je tako in ali lunine mene res lahko vplivajo na človeka, že desetletja poskuša ugotoviti tudi znanost. Narejenih je bilo ogromno študij, a strokovnjaki še vedno soglasno trdijo, da polna luna na vedenje človeka ne bi smela imeti vpliva. No, naša anketa je pokazala, da skoraj polovica od 600 vprašanih, natančneje 47 odstotkov, ob polni in prazni luni občuti spremembo v razpoloženju. V glavnem se to dogaja ženskam (52 odstotkom vprašanih), ki tudi pogosteje (prav tako 52 odstotkov) spremljajo gibanje luninih men.

V glavnem imajo tisti, ki se jim razpoloženje spremeni, težave s spanjem, zdravstvenih sprememb pa večina (81 odstotkov) ne opazi. Tistih 16 odstotkov, ki imajo ob luninih menah menda zdravstvene težave, se najpogosteje spopadajo z bolezenskimi, v 39 odstotkih pa s psihičnimi. Kljub vsem vplivom, ki jih naši anketiranci čutijo ob luninih menah, pa se jih po njih ravna le 17 odstotkov, večinoma ženske. V skladu z njimi na primer vrtnarijo in so na splošno previdnejši, tudi v prometu. Osemnajst odstotkov vprašanih je takšnih, ki se takrat lotevajo stvari, ki se jih sicer ne bi, deset odstotkov pa se jih najraje umakne v osamo. Le dva odstotka vprašanih se ob menah držita diete ali sklepata nove posle.

Kakšno pa je politično razpoloženje v državi? Glede na rezultate ankete bi lahko rekli, da slabo. Kar 28 odstotkov vprašanih ne ve, za koga bi se odločili, če bi bile volitve jutri, 17,2 odstotka jih ne bi volilo nobene stranke, 14,3 odstotka vprašanih pa se volitev sploh ne bi udeležilo. Od tistih, ki bi na volitve odšli, bi jih največ (11,7 odstotka) dalo glas Slovenski demokratski stranki, 7,4 odstotka bi se jih odločilo za Stranko modernega centra in 7,3 odstotka za Združeno levico. Na četrtem mestu sledijo Socialni demokrati s 5,7 odstotka glasov, na petem pa se je s 3,1 odstotka zasidral Desus. Po eden od 600 vprašanih bi volil stranki Zares oziroma Verjamem, dva Slovensko nacionalno stranko, Pozitivna Slovenija bi dobila glasove šestih vprašanih in Slovenska ljudska stranka devetih. 

Če bi bile jutri volitve, katero od strank bi volili?
Slovenska demokratska stranka – SDS 11,7 %
Stranka modernega centra – SMC 7,4 %
Združena levica – ZL 7,3 %
Socialni demokrati – SD 5,7 %
Demokratična stranka upokojencev – Desus 3,1 %
Nova Slovenija – NSi  2,2 %
Slovenska ljudska stranka – SLS 1,4 %
Pozitivna Slovenija 1,0 %
Slovenska nacionalna stranka – SNS 0,4 %
Verjamem 0,1 %
Ne vem 28,0 %
Ne bi se udeležil volitev 14,3 %
Ne bi volil nobene stranke 17,2 % 

Ali spremljate gibanje luninih men, npr. polno in prazno luno?
Spremljam 44 %
Ne spremljam 55 %
Ne vem 1 %

Bi rekli, da polna in prazna luna vplivata na vaše vsakdanje razpoloženje, vedenje?
Da, vplivata 47 %
Nimata vpliva 50 %
Ne vem 3 %

Če polna luna vpliva na vas, kakšen
je ta vpliv (možnih več odgovorov)?

Daje me nespečnost 61 %
Po glavi mi rojijo čudne misli 29 %
Počenjam stvari, ki jih sicer ne bi 16 %
Ne vem 9 %

Deli s prijatelji