NEDELJSKI IZLET

Polne Mošnje bogastva

Objavljeno 30. junij 2013 11.56 | Posodobljeno 30. junij 2013 11.57 | Piše: Drago Medved

V vasi dominira cerkev sv. Andreja častitljive starosti, tako da je celo najznamenitejša slovenska romarska Marijina cerkev na Brezjah njena podružnica.

Freska sv. Krištofa na zvoniku župnijske cerkve. Foto: Drago Medved

Gorenjska vasica, malo naprej po cesti od gradu Podvin, skriva številne zanimivosti, ki jih na prvi pogled niti ne opazimo. A se splača potruditi, saj so poskrbeli za infotočko, informativne table in kažipote, ki vam pomagajo najti slikovite pričevalce zgodovinske dobe in sedanjosti.

Preden se pripeljete v Mošnje, boste na desni strani uzrli Vilo Podvin, v kateri je danes odlična restavracija s prenočišči. Je del gradu Podvin, ki ima bogato zgodovino, danes pa žal sameva, parkirišče je zarasla trava. Domačini mu pravijo Podvinska graščina. Grad ali dvorec je v zgodovinskih listinah prvič omenjen leta 1311 kot Thurn Podwein. Menjal je veliko lastnikov, 1870. je lastnik dvorca postal francoski knez Camille de Polignac. Služil mu je kot letna rezidenca njegove družine. Zapustili so ga že pred drugo svetovno vojno leta 1939. Po koncu vojne, 1946., je oblast nacionalizirala posestvo z gradom. V graščini je bila nekaj časa kmetijska šola, ki so jo pozneje preuredili v gostinski objekt, nekaj časa je bila celo protokolarni. Danes je v lasti Zavarovalnice Triglav.

Lipa za kralja

Kot se spodobi za slovensko vas, v njej dominira cerkev sv. Andreja častitljive starosti, tako da je celo najznamenitejša slovenska romarska Marijina cerkev na Brezjah njena podružnica. Romanska troladijska bazilika naj bi stala že v 11. stoletju, prvič je omenjena leta 1154. V notranjosti lahko občudujemo freske iz 15. stoletja in baročne oltarje. Na zunanji steni zvonika je freska sv. Krištofa, kako nese Jezuščka čez reko Jordan, nastala je v 15. stoletju. Kdor jo pogleda, bo tisti dan rešen nenadne smrti ali nesreče na potovanju – freske s sv. Krištofom so na zunanjih cerkvenih stenah zato, da jih ljudje lahko že od daleč vidijo.

Nasproti cerkve je vaški muzej, ki hrani vse tisto, kar so ljudje njega dni uporabljali pri delu doma in na polju. Za obisk se morate najaviti na TIC Radovljica, za obisk cerkve pa pri frančiškanih na Brezjah.

Nedaleč od cerkve je vaška lipa, ki so jo leta 1934 posadili učenci učitelja Franja Prestorja v spomin na kralja Aleksandra I., ki je umrl v atentatu.

Med vojno požgana

Ko se boste sprehajali po vasi, vas bodo prijazno nagovarjale lesene table z napisi, kako se kateri hiši reče po domače: Pr' Pstotnik, Pr' Korošc, Pr' Prnuš, Pr' Kvandr. Pri zadnji, ki nosi številko 9, se velja ustaviti, saj je edina, ki je v požaru, ko so Nemci med okupacijo požgali vso vas, ostala cela. Predstavlja dediščino bivalne kulture 18. in 19. stoletja ter načina življenja Mošnjanov. Posebnosti hiše so portal, okenski okvirji iz zelenega tufa in z vstavljenimi kovanimi mrežami, ohranjena je tudi črna kuhinja.

Po Grabnu teče potok Dobruša, ob katerem boste našli ribogojnico, malo naprej pa vas bodo pozdravili na domačiji Pr' Korošc. Tu sta nekdanji mlin in še delujoča venecijanska žaga, ki jo 83-letni Ciril Zupan še z veseljem požene. Na hiši je 200 let stara freska, ki prikazuje sv. Janeza Nepomuka, zaščitnika vseh, ki imajo opravka z vodo, zavetnik mlinarjev pa je tudi sv. Miklavž. Okoli 400 let star kip ima gospod Ciril v hiši.

Na koncu vasi v smeri Globokega je ob avtocesti arheološki spomenik Villa Rustica, ki so jo odkrili pri arheoloških delih ob gradnji avtoceste. Naselbina je stara 2000 let in kaže vse značilnosti rimske podeželske posesti. Ob njej je kapelica Mežnarjevo znamenje. Slika v njej prikazuje pobiranje mane v puščavi, na zadnji zunanji steni pa je freska sv. Andreja. V Mošnjah boste našli tudi konje, vrtnarijo in še kaj. Dela za ves dan!

Deli s prijatelji