ZASEBNO

Polkovnik nad Kacina: To je podlo in neprofesionalno!

Objavljeno 23. maj 2014 14.36 | Posodobljeno 23. maj 2014 14.36 | Piše: A. L.

Iz Morsa so se danes odzvali na včerajšnje pisanje o Kacinovih željah, da bi za svoje zasebne namene uporabil vojaški helikopter SV.

Kacin je pozdravil dogovor med Beogradom in Prištino.

LJUBLJANA, BEOGRAD – Po včerajšnjem članku Kacin grozi Jakičuimage, v katerem smo razkrili, da si je Jelko Kacin zaželel vožnje z vojaškim helikopterjem, ki ga je Slovenija posodila Srbiji, skupaj z njegovo delegacijo (donatorje in novinarje je želel popeljati na ogled ogroženih območij v okolici Obrenovca), so danes z ministrstva za obrambo poslali pojasnilo in opis dogodka, ki ga objavljamo v celoti in v izvirni obliki:


»Polkovnik Tunja je v sredo, 21. maja 2014, prejel obvestilo veleposlanika Republike Slovenije v Srbiji, da nujno pokliče evropskega poslanca Jelka Kacina in mu pomaga urediti vse potrebno za uporabo helikopterja Slovenske vojske, ki je z letališča Nikola Tesla v Beogradu opravljal naloge reševanja ob poplavah na prizadetih območjih.

V telefonskem pogovoru je Jelko Kacin obrambnemu atašeju povedal, da bo med svojim obiskom v Republiki Srbiji izročil humanitarno pomoč in v imenu predsednika republike izrazil sožalje srbskemu narodu. Povedal je tudi, da se bo srečal tako s srbskim zunanjim ministrom kot srbskim ministrom za kmetijstvo. Jelko Kacin je v nadaljevanju pogovora prosil za prevoz njegove delegacije, v kateri so bili tudi donatorji in novinarji, na ogled ogroženih območji v okolici Obrenovca. Prosil je še, da se dogodka udeleži tudi obrambni ataše, polkovnik Tunja, v uniformi. Na podlagi pogovora je obrambni ataše sklepal, da je obisk služben in usklajen, zato je naročil posadki, da se pripravi na nalogo. Med pripravami na polet je bil skladno s predpisanimi postopki uporabe helikopterjev Slovenske vojske pridobljen tudi seznam potnikov. Po dodatnem preverjanju je obrambni ataše ugotovil, da gre pri obisku Jelka Kacina za zasebno pobudo, zato je nemudoma preklical nalogo posadki helikopterja Slovenske vojske, s tem pa je bila za obrambnega atašeja zadeva tudi končana.«

Tunja: Podlo in neprofesionalno

»Ne razumem, da nekdo, ki odlično pozna sistem poveljevanja in uporabe sredstev Slovenske vojske, uporablja take metode za doseganje svojega cilja, kakršen koli je že. Tako s strani Slovenske vojske kot mene v vlogi obrambnega atašeja bo vedno izvršeno vse, kar nam naši civilni vodje ukažejo in kar koristi Republiki Sloveniji, obsojam pa poskuse posameznikov, ki niso v sistemu poveljevanja, da Slovensko vojsko uporabljajo za volilne namene, kar je po mojem mnenju podlo in neprofesionalno,« je v ločeni izjavi zapisal polkovnik Anton Tunja.

Deli s prijatelji