PROJEKT

Poljanska dolina že hiti s toplicami v Kopačnici

Objavljeno 15. marec 2013 09.16 | Posodobljeno 15. marec 2013 09.16 | Piše: Vladimir Jerman

Zdraviliška prihodnost Topličarjeve domačije v Poljanski dolini.

Topliški izvir (foto: Dejan Javornik).

KOPAČNICA – Skozi Hotavlje, vas z marmorjem v zahodnem delu občine Gorenja vas - Poljane, nas mimo Rupnikove linije popelje cesta v Kopačnico ob istoimenskem potoku. Ime vasice povezujejo z minulimi časi, ko so tod kopali železovo in bakrovo rudo in jo topili pri Topličarju. Ali je domačija, ki stoji kot prva v dolinici, poimenovana po topilnici ali po toplem izviru vode, toplicah, ni povsem jasno. A medtem ko je topilnico povozil čas, za toplice šele prihaja čas razcveta.

Leta vztrajnega dela

Včeraj so na občini predstavili idejne zasnove projekta, ki nosi naslov Toplice v dolini Kopačnice, z županom Milanom Čadežem, direktorico občinske uprave Elizabeto Rakovec, direktorjem podjetja IJP Iztokom Podkrižnikom, Antonom Žižkom iz Superforma, ki se ukvarja s projektiranjem in oblikovanjem, ter Petrom Ličnom iz Sobe za projektiranje, arhitekturo in svetovanje.

Občina je včeraj sklenila pogodbo, s katero je na razpisu izbranemu investitorju IJP z Ljubna ob Savinji prodala Topličarjevo domačijo v dolini Kopačnice, ki obsega 767.376 kvadratnih metrov zemljišč, za 1,389.301 evro. Cena zajema vrednost dosedanjih vlaganj občine v nepremičnine. Ta je že v letu 2005 investirala 162.000 evrov za vrtino, ki je globoka 460 metrov. Pretok njene vode je med 6 in 8 litri na sekundo, pritisk 3 bare, temperatura pa 23,4 stopinje Celzija. V letu 2009 je občina v sodelovanju s podjetjem Zarja Kovis iz Kamnika postavila testni bajer. Potem ko je v letu 2010 odkupila Topličarjevo domačijo za 474.849 evrov, je občina že kmalu začela iskati kupca, ki bo »na območju domačije razvil kakovostno turistično ponudbo za slovenski in mednarodni trg, pri čemer bo v kar največji meri upošteval načela trajnostnega oziroma sonaravnega turizma«.

V letu 2011 so bila »v sodelovanju z Elektrom Primorska dela za elektrifikacijo tega območja doline Kopačnice tudi zaključena«. S postavitvijo dostopnega mostu k testnemu bajerju in brunarice, kjer je za gostinsko ponudbo poskrbela znana gostilna Lipan, so lansko poletje doživeli že pravo kopalno sezono s približno 17.000 obiskovalci.

Med letoma 2006 in 2012 je občina k razvoju bodočih toplic prispevala še 142.000 evrov. Januarja letos je objavila javno zbiranje ponudb za prodajo vseh nepremičnin Topličarjeve domačije, kupcu pa pogojevala, da mora zagotoviti zgraditev in obratovanje vodnega parka (kopališča), namenjenega širšemu krogu obiskovalcev. V določenem roku so prejeli eno samo ponudbo – družbe IJP, razvoj, trženje in posredništvo, d. o. o., iz Lok 33, Ljubno ob Savinji.

Toplice
 zelene dolinice

Občina se je zavezala, da bo izpeljala postopek sprejema občinskega podrobnega prostorskega načrta, kot ga je predvidel ponudnik v svoji ponudbi, on pa bo nato »v enem letu pridobil pravnomočna gradbena dovoljenja za vse načrtovane objekte, nadalje pa bo investicijo, skladno z izdanimi gradbenimi dovoljenji, zaključil najpozneje v nadaljnjih štirih letih«.

Celotna vrednost naložbe je ocenjena na 2,810.000,00 evrov.

Župan Milan Čadež je poudaril, da so zaradi doline, ki je ozka, ves čas skrbeli, da ne bi neokrnjene zelene narave razvrednotili z velikimi gradnjami.

Že lani je občina razpisala prodajo Topličarjeve domačije v njeni lasti, vendar se nanj ni prijavil nihče. Je pa nekajkrat poletni živžav k brunarici prišel pogledat Iztok Podkrižnik. Očitno ga je nepričakovano velik obisk poskusnega bajerja s toplo vodo opogumil, da se je prijavil na ponovljeni in nekoliko spremenjeni razpis.

Podkrižnikovo podjetje bo na Topličarjevi domačiji uredilo bolj zasebno razvajanje z ličnimi, delno v breg vkopanimi hiškami. K bolj množičnemu obisku pa bo vabil bazen, ki ga bodo postavili približno 250 metrov višje proti vasi.

Župan je še povedal, da bo testni bajer v Kopačnici letos tudi pod novim lastnikom neovirano sprejemal obiskovalce (brez plačila vstopnine).

Slavnostni trak v že zgrajene objekte novih toplic pa naj bi prerezali v letu 2017.

Deli s prijatelji