KAJ JE RES?

Politiki, ki so jih ujeli na laži

Objavljeno 22. marec 2014 17.01 | Posodobljeno 23. marec 2014 08.29 | Piše: P. J.

Laž ima kratke noge. Zaradi tega se pogosto spotaknejo tudi politiki, pri čemer so nekateri celo izgubili funkcijo.

LJUBLJANA – Korespondenca med Gregorjem Virantom (DL) in Tomažem Kostanjškom dokazuje, da je notranji minister bil vpleten v nakup spornih letalskih vozovnic, pa čeprav je v javnosti in KPK zatrjeval, da ni o tem nič vedel. Ni pa Virant prvi in edini, ki so ga ujeli na laži.

Predsednica vlade »ni vedela«

Predsednica vlade je trdila, da ni vedela, da je novi predsednik senata KPK Boris Štefanec tudi njen strankarski kolega, in da ga pred tem še ni srečala. Fotografije, ki smo jih našli na spletni strani PS, pa dokazujejo, da sta se Alenka Bratušek (PS) in Štefanec srečala že vsaj enkrat, avgusta lani, ko je predsednica vlade obiskala Pomurje.

Omerzelovi posli z Darsom

Z iskanjem opravičil in pojasnjevanjem je bil v preteklih mesecih zelo zaposlen tudi minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel (DL), ki se je znašel pod drobnogledom opozicije zaradi poslov svojega podjetja z državnim Darsom. Omerzel je obljubil, da novih pogodb z Darsom ne bo podpisoval, vendar se je izkazalo, da še obstaja pogodba, ki pa jo je po pritisku medijev in koalicijskih partnerjev odpovedal. Opozicijski poslanci so ga ob interpelaciji obtožili, da je na zaslišanju pred matičnim delovnim telesom lagal in zamolčal druge posle z Darsom.

Črnograditelj Maher

Marca lani je ob imenovanju nove vlade prišlo v javnost, da je novi minister za infrastrukturo Igor Maher (DL) obremenjen s črno gradnjo na svoji parceli nad Sečoveljskimi solinami. Maher je na novinarski konferenci pojasnjeval, da ni lagal in da je bil preveč obremenjen, zaradi česar da je napravil napako. Sporni objekt je, kot je dejal, skušal legalizirati 11 let. Poudaril je, da bo izstopil takoj, če se bo pokazalo, da je storil kaj narobe. Maher je odstopil nekaj dni po imenovanju in drži rekord za najkrajši ministrski mandat.

Seznam nadzornikov

Junija 2012 je Svet poročal o laži takratnega ministra za infrastrukturo Zvonka Černača (SDS), pri katerem naj bi v kabinetu nastal seznam nadzornikov Telekoma Slovenije. Elektronsko sporočilo naj bi dokazovalo, da je šlo iz kabineta prek državnega sekretarja kabineta do ministrstva za finance in AUKN. Černač je takrat pisno odgovoril, da ne pritiskajo na nikogar, še najmanj pa na AUKN.

Besni umetnik

Laži so do živega prišle tudi priznanemu slovenskemu režiserju Mitji Okornu, ki je leta 2010 za revijo Story dejal, da »takih laži, kot sem jih slišal od Majde Širca (Zares) in Stojana Pelka, pa še res ne«.

Okorn je dejal, da mu v Sloveniji samo lažejo v obraz, da so mu obljubljali sredstva za njegov film, ki mu je vzel šest let, potem pa ni bilo iz vsega skupaj nič. Majda Širca je bila takrat ministrica za kulturo, Pelko pa je nekdanji državni sekretar na ministrstvu za kulturo, ki je kandidiral na listi Zorana Jankovića. Okorn se je nato podal ustvarjat na Poljsko.

Lagali so o izobrazbi

Sicer pa v poslanskih klopeh trenutno sedi kar nekaj poslancev, ki so lagali o svoji izobrazbi. Prvi, ki so ga razkrinkali mediji, je bil Ivan Simčič, ki je lagal o izobrazbi na srednji šoli in zaradi tega tudi »odletel« iz Desusa. Simčič je ostal v DZ kot nepovezani poslanec.

Poslanec SDS Marjan Bezjak je javnost prav tako zavajal s svojo izobrazbo. Za napačne navedbe na spletni strani SDS in njegovi osebni strani naj bi bile krive tehnične težave. Zanimivo pa je, da podatka na obeh straneh sploh nista bila enaka: medtem ko je na SDS.si pisalo, da je na mariborski višji ekonomsko-komercialni šoli pridobil naziv ekonomista, je na osebni strani zapisal, da je visoko šolo opravil na GEA College in pridobil naziv menedžer. 

O pristnosti svojega magistrskega dela je lagal tudi poslanec PS Borut Ambrožič. Na mariborski pravni fakulteti so mu naziv odvzeli, poslanec pa se je v DZ presedel med nepovezane poslance.

Zapletla se je tudi poslanka SDS Alenka Koren Gomboc, ki je lagala v svojem življenjepisu in oškodovala nekdanjega delodajalca. Lagala je tudi o svoji izobrazbi – da je bila vpisana na Srednjo trgovsko šolo v Mariboru, a to ni bilo res. Med poslanci je ostala le štiri mesece.

Eden najbolj znanih goljufivih poslancev pa ostaja Branko Marinič (SDS). Ta ni lagal o izobrazbi, ampak je potvoril kar svojo identiteto: fakultetni izpit iz nemščine je namesto njega in z njegovim imenom napisal nekdo drug. 

Deli s prijatelji