IZBRANCI

Politiki in bankirji pri Adrii leteli brezplačno

Objavljeno 24. april 2013 11.21 | Posodobljeno 24. april 2013 11.18 | Piše: Mo. S.

Notranja revizija v podjetju naj bi razkrila izredno široko listo upravičencev do cenejših ali celo brezplačnih vozovnic.

Fotografija letala z letališča Diagoras.

LJUBLJANA – Adria Airways, naš največji letalski prevoznik, se že dlje časa ubada s finančnimi težavami. Da so se v podjetju v preteklih letih dogajale nepravilnosti, je jasno, zdaj pa naj bi notranja revizija med drugih razkrila tudi, da naj bi se letalske vozovnice delile kar po domače.

Politiki, manekenke, športniki ...

V letih, ko je Adrio vodil Tadej Tufek, naj bi nekateri slovenski politiki, med katerimi so tudi aktualni ministri ter njihovi družinski člani, nekdanji evropski poslanec z družino, vodilni v družbah v večinski državni lasti, lobisti, manekenke, športniki, bankirji in še kdo, dobili vozovnice za nekaj deset evrov ali celo brezplačno, poroča Dnevnik. Med upravičenci do cenejših vozovnic so sicer zaposleni v družbi, njihovi družinski člani ter zaposleni v drugih podjetjih iz letalske in turistične industrije, ki so na službeni poti v korist letalske družbe.

Namesto 55 tisočakov dobili zgolj pet

Več kot 1500 vozovnic po posebnih pogojih naj bi Adria tako izdala v letih 2009, 2010 in 2011, več kot 260 pa jih je bilo podeljenih potnikom, ki niso upravičeni do njih. Za teh 260 večinoma povratnih vozovnic naj bi podjetje prejelo dobrih 5000 evrov oziroma manj kot 20 evrov na eno vozovnico, njihova dejanska cena pa bi brez letalskih taks sicer znašala več kot 55 tisočakov. »Dodatno težavo bi lahko Adrii predstavljale vozovnice, ki so bile izdane brezplačno, saj bi morala družba v tem primeru obračunati in plačati tudi dohodnino,« še poroča Dnevnik.

Pravilnika, ki bi določal pogoje v zvezi s tem, do leta 2011 pri Adrii niso imeli, posebne vozovnice so tako odobravali vodilni v družbi, večinoma njen nekdanji komercialni direktor Tomaž Kostanjšek, ki je zdaj prvi mož Kompasa.

»Revizija ni zajela vseh dejstev«

Predsednik uprave podjetja Marko Anžur je v zvezi s tem dejal, da revizija verjetno ni zajela vseh dejstev, temveč zgolj obremenilna, in da ne odraža dejanskega stanja v družbi, zato bodo izvedli vse potrebne postopke, da ugotovijo resnico.

Deli s prijatelji