NA KOŽO

Politika in šport

Objavljeno 25. september 2017 00.35 | Posodobljeno 25. september 2017 00.36 | Piše: Matej Lahovnik
Ključne besede: komentar

Športnim navdušencem je jasno, da politika na košarkarskem parketu nima kaj iskati.

Matej Lahovnik.

Nič ne more tako povezati naše nacije kot slovenski šport in nič je ne more bolj razdeliti kot politika. Scena v dvorani Sinan Erdem v Istanbulu po koncu finalne tekme evropskega prvenstva v košarki je to lepo pokazala. Množica 7000 slovenskih navijačev, ki je bila med tekmo najbolj glasna takrat, ko je bilo najbolj treba, je navdušeno pozdravila zmago slovenskih košarkarjev.

Slovenskim košarkarjem so po tekmi zasluženo zaploskali tudi srbski navijači. Tisti trenutek, ko sta se na parketu dvorane pojavila srbska premierka in slovenski premier Cerar, pa so se slovenski in srbski navijači spet poenotili v koncertu žvižgov. Vsakemu športnemu navdušencu je jasno, da politika na košarkarskem parketu nima kaj iskati. To zdaj verjetno razumeta tudi slovenski premier in srbska predsednica vlade.

Športnim navdušencem je jasno, da politika na košarkarskem parketu nima kaj iskati.

Na to ju je opozoril srbski trener, legendarni košarkar Aleksandar Đorđević, ko ju je preprosto ignoriral. Zato je toliko bolj neverjetno, da se politiki največje vladne stranke niso iz tega ničesar naučili. Predsedniški kandidatki SMC in ministrici za šolstvo se je zdelo potrebno, da se pojavi na odru pred 20.000 zbranimi slovenskimi navijači, ki so prišli pozdravit slovenske košarkarje na Kongresni trg. Nobeno presenečenje ni, da so se tudi na njene besede odzvali z burnimi žvižgi, ker so njen nastop razumeli kot nepotrebno politizacijo dogodka.

Prav zanimivo bo videti, ali si bo še kakšen vladajoči politik ob naslednjem uspehu športnikov upal skakati po odru na sprejemu, ki je namenjen športnikom in navijačem. Politika in šport sta v Sloveniji povezana tudi zato, ker nekateri politiki menijo, da si bodo kot športni funkcionarji zagotovili dodatno pozornost medijev in podporo volivcev. Zato lahko na čelu športnih zvez prepogosto vidimo različne politike, ki si od tega obetajo večjo pozitivno prepoznavnost v javnosti. Sporočilo množice slovenskih navijačev pa je jasno. Šport je ena redkih zadev, ki povezuje narod, zato politiki v njem nimajo kaj iskati. Zadnji čas je, da to spoznajo tudi tisti politiki, ki se že vrsto let rinejo med športne funkcionarje.


 

 

Deli s prijatelji