DOGOVORJENO

Politika soglasna o spremembi referendumske ureditve

Objavljeno 28. maj 2012 23.41 | Posodobljeno 29. maj 2012 00.17 | Piše: M. U., STA

Stranke usklajene, o čem se ne bo odločalo na referendumih.

Predsednik vlade in predsedniki ter vodje poslanskih skupin parlamentarnih strank in poslancev narodnih skupnosti. Foto: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Predsedniki parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin so dosegli načelno soglasje o ustavnih spremembah referendumske ureditve, za katere imajo zagotovljeno dvotretjinsko večino v državnem zboru, je po sestanku v parlamentu povedal predsednik vlade Janez Janša. Med drugim so se dogovorili tudi o 35-odstotnem kvorumu, potrebnem za veljavnost referenduma. Po kompromisnem predlogu bi državni zbor lahko referendum razpisal na lastno pobudo, moral pa bi ga razpisati na zahtevo 40.000 volivcev. Referenduma tako ne bi več mogla zahtevati tretjina poslancev in državni svet.

Usklajeni, o čem se ne bo odločalo

Kot je v izjavi medijem povedal premier, so se načelno uskladili tudi o tem, o katerih vsebinah ne bomo smeli odločati na referendumu. V ustavo bi tako zapisali prepoved referenduma o nujnih ukrepih, zakonih fiskalne narave in referenduma v primeru protiustavnih posledic. Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je ob tem pojasnil, da kvorumu nasprotuje NSi.

Če bo državni zbor potrdil spremembo ustave, bo po Janševih besedah to pozitivno sporočilo, ki ga bo politika poslala slovenski javnosti v tem času.
 

 

Deli s prijatelji