ODZIVI

»Politika, ki ima v Telekomu svoje bankomate, se dela norca iz državljanov«

Objavljeno 05. junij 2015 14.48 | Posodobljeno 05. junij 2015 15.13 | Piše: STA, Mo. S.

Jožef Horvat (NSi) meni, da je nadzorni svet SDH padel na izpitu.

Telekom ne želi plačati, ampak išče pravico na sodišču (fotografija je simbolična).

LJUBLJANA – Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki je sklenil, da o prodaji Telekoma Slovenije presodi vlada kot skupščina, je po mnenju podpredsednika NSi Jožefa Horvata »padel na izpitu«. SDH je bil ustanovljen kot apolitični holding, ki bo upravljal državno premoženje, zdaj pa ključno odločitev prepušča politiki, je dejal Horvat.

»Nadzorniki so ključno odločitev glede privatizacije Telekoma Slovenije prepustili politiki, medtem pa v NSi poudarjamo, da gre pri privatizaciji ravno za umik politike iz gospodarstva,« je v današnji izjavi za medije dejal Horvat. Spomnil je, da je DZ pred dvema letoma sprejel sklep, da se Telekom Slovenije privatizira, v njem pa ni navedeno, da mora biti kupec strateški. Če Telekom Slovenije ne bo prodan in bo morala vlada postopek ponoviti, je Horvat prepričan, da bo nekdo moral prevzeti odgovornost. »Nekdo se dela norca iz državljanov. In to tista politika, ki ima v Telekomu svoje bankomate,« je ocenil. Po njegovem mnenju nasprotniki prodaje Telekoma Slovenije ne razumejo strategije za enotni digitalni trg EU. Klasični telekomi so danes praktično mrtvi, je dodal. Tudi v primeru, da se Telekom Slovenije zdaj ne bo prodal, bo moral v prihodnjih letih v postopku prestrukturiranja odpustiti okrog 30 odstotkov zaposlenih, je še povedal.

Pogačnik: Odločitev je pravilna

Po ocenah poslanca SDS Marka Pogačnika pa je odločitev nadzornega sveta SDH pravilna. Uprava SDH predlaga prodajo Telekoma Cinvenu, zato Pogačnik pričakuje, da bo vlada upoštevalo stroko. Spomnil je, da je vlada Alenke Bratušek spremenila zakon o SDH in bo tako o prodaji Telekoma morala odločati tudi vlada. Poslanec SDS od vlade Mira Cerarja pričakuje, da bo držala obljube, ki jih je dala pred volitvami, in bo odločala na osnovi strokovnih in ne političnih argumentov. 

Jurša: To je prelaganje odgovornosti

Prvak Desusa Karl Erjavec še ne želi konkretno komentirati odločitve nadzornega sveta SDH, njegova prva ocena pa je, da si nadzorniki niso zaslužili plače. Je pa vodja poslancev Desusa Franc Jurša v izjavi novinarjem v DZ spomnil na stališče, ki ga je ves čas zagovarjal Desus, naj o prodaji Telekoma odloči SDH. Sicer pa je zanje ključna presoja, ali je britanski sklad Cinven, edini ponudnik za Telekom Slovenije, strateški kupec. Če bodo podatki pokazali, da je, bodo s prodajo soglašali, sicer pa ne. Tako za zdaj odločitve članov vlade iz njihovih vrst ni mogoče napovedati, vsekakor pa odločitev po besedah Jurše ne bo preprosta.

Sicer pa je tudi Jurša prepričan, da gre pri odločitvi nadzornega sveta SDH za prelaganje odgovornosti. Po njegovih ocenah je odločitvi morda botrovalo tudi to, da bo nadzorni svet kmalu v drugačni sestavi. Eden od razlogov pa so po mnenju Jurše tudi javnomnenjske raziskave, ki kažejo, kot pravi, da večina državljanov nasprotuje prodaji Telekoma.

Deli s prijatelji