LUKA KOPER

Politični spopad: Gašpar Gašpar Mišič za predsednika uprave

Objavljeno 10. avgust 2013 21.02 | Posodobljeno 10. avgust 2013 21.02 | Piše: P. J. , Mo. S.

Politični apetiti po Luki Koper se krepijo. V SD in PS naj ne bi skrivali apetitov po vodilnih položajih.

KOPER – Nekdanji predsednik uprave Aerodroma Ljubljana Vinko Može iz kvote SD naj bi si prizadeval za prevzem vodenje nadzornega sveta Luke Koper. Na čelu luke pa si menda želi videti nikogar drugega kot državnega sekretarja Gašparja Gašparja Mišiča, piše Dnevnik.

Sod mu ni naklonjen

Može naj bi imel podporo tudi pri Andreju Godcu iz SD in pri Nikolaju Abrahamsbergu iz Desusa. Skliceval naj bi se tudi na podporo predsednice vlade Alenke Bratušek in Soda, ki upravlja naložbe države v Luki Koper. A po drugih informacijah v Sodu niso naklonjeni temu, da Može prevzame nadzor nad 78 milijonov evrov vredno investicijo v podaljšanje prvega pomola.

Kot resen protikandidat Možeta se omenja predsednik uprave Avtotehne Jordan Kocjančič, ki naj bi imel podporo iz kvote koprskega župana Borisa Popoviča.

Mišiču bi pripadlo mesto predsednika uprave

Kdo bo predsednik nadzornega sveta, je pomembno predvsem zato, ker bo od tega odvisno tudi, kdo bo novi predsednik uprave koprske družbe, ki jo od lanskega septembra začasno vodi Bojan Brak. Ta naj bi si po nekaterih informacijah želel ostati na tem stolčku. Če bo Može postal predsednik uprave, naj bi na mesto predsednika uprave imenoval Gašparja Gašparja Mišiča, ki tovrstnih ambicij menda ne skriva.

image
                            Luka Koper. Foto: Adrian Grizold

Luko bi preimenoval

Mišič je za Finance povedal, da Možeta ne pozna niti ne ve, kdo je to. Vodenje luke ga sicer zanima, a za to ne potrebuje prijateljev, češ da ne mara kupčkanj in ljudi iz ozadja. Če bi ga nadzorniki povabili, bi jim predstavil svoj pogled: med drugim bi Luko Koper preimenoval v Port of Slovenija (Luka Slovenije), da bi se vsi Slovenci zavedali njenega pomena.

Meni tudi, da lahko luka v enem mandatu podvoji pretovor, cena delnice pa bi se s tem potrojila. To bi dosegel s pomočjo vpadnice, ki bi razbremenila ceste po mestu, drugega tira ter s podaljšanjem prvega in drugega pomola. Gradnja novih pomolov se mu ne zdi smiselna.

Ne ve, ali izpolnjuje pogoje

Iz zadnjega razpisa je razvidno, da mora imeti predsednik uprave luke pet let vodstvenih izkušenj v logistiki, ali ta pogoj sam izpolnjuje, pa Mišič ne ve. Poudaril je, da je diplomirani inženir navtike, ukvarja se z navtiko in gradnjo ter dobro ve, kaj pomeni trdo delo. Če bodo izbrali koga drugega, ga bo kot državni sekretar podpiral, še poročajo Finance.

Deli s prijatelji