NA KOŽO

Politična vročica

Objavljeno 18. julij 2016 00.35 | Posodobljeno 18. julij 2016 00.36 | Piše: Matej Lahovnik

Če bi Katanec izjavil, da je nogometna reprezentanca mafijska, bi ga Čeferin zamenjal.

Sredi poletne vročine je politično sceno ob drugi obletnici vlade nerodno zakuril kar sam premier Cerar z izjavo, da je Slovenija mafijska država. S to izjavo si je zabil še en politični avtogol, ki so ga politični tekmeci znali izkoristiti in so ga z veseljem spomnili, da prav on upravlja državo že dve leti. Če bi Srečko Katanec izjavil, da je slovenska nogometna reprezentanca mafijska, bi ga Aleksander Čeferin gotovo takoj zamenjal kot selektorja. V politiki pa očitno veljajo drugačni, precej nižji standardi.

Odstop finančnega ministra Mramorja bo povzročil prerazporejanje politične moči. V naslednjih tednih bo imenovan novi predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga, ki upravlja 12 milijard državnega premoženja. Dobili bomo tudi glavnega izvršnega direktorja slabe banke in novega direktorja ZZZS. Gre za zelo pomembne kadrovske odločitve o tem, kdo bo upravljal milijarde javnih sredstev, in ko se bo koalicija kadrovsko uskladila glede teh vprašanj, se bodo za nekaj časa umirili tudi spori med vladnimi strankami. Predčasnih volitev zagotovo ni pričakovati, saj si jih ne želi nobena izmed vladnih strank. Želja po oblasti na eni strani in strah pred novimi predčasnimi parlamentarnimi volitvami na drugi sta dovolj trdno vezivo, da bo koalicija zdržala do konca mandata.

Zagotovo pa bomo jeseni videli manjšo rekonstrukcijo vlade. Premier bo moral prej ali slej zamenjati kakšne tri ali štiri ministre z novimi imeni, da bo pridobil nazaj vsaj nekaj javnomnenjske podpore. Bistvenih vsebinskih sprememb pa ne bo. Navsezadnje so obupni poskusi, kako povrniti vsaj nekaj javnomnenjske podpore vladi, tudi pojavljanje premiera v pogovorni oddaji javne RTV, kjer je razlagal o svoji najljubši knjigi, pesmi in nato še obljubil, da bo igral na kitaro. Nekako tako kot svoje čase Marjan Podobnik. Ne bi pa bilo slabo, če bi na nacionalki tovrstne političnopromocijske oddaje opremili z opozorilom gledalcem, naj bodo zaradi pretirane pocukranosti previdni vsi, ki imajo težave s sladkorjem. Če bi Katanec izjavil, da je nogometna reprezentanca mafijska, bi ga Čeferin zamenjal.

Deli s prijatelji