V PREMISLEK

Politična ekonomija Slovenija

Objavljeno 26. avgust 2013 11.48 | Posodobljeno 26. avgust 2013 11.49 | Piše: Matej Lahovnik
Ključne besede: komentar

Ko je veliko denarja
na kupu, se tudi v dobrih familijah skregajo

Matej Lahovnik.

V osemdesetih letih smo imeli Duran Duran, devetdeseta je zaznamoval Butros Butros Gali, danes pa je tu Gašpar Gašpar Mišič. Dogajanje v zvezi z imenovanjem novega šefa Luke Koper lepo razkriva pravi namen oblikovanja nove koalicije kakor tudi ekonomske interese, ki so bili v ozadju rušenja prejšnje Janševe vlade. Ne smemo zanemariti, da je Luka Koper samo vrh ledene gore. Slovenija je država z največjim deležem državne lastnine v gospodarstvu v EU, zato so vrata političnemu vmešavanju v gospodarstvo široko odprta. V imenu države na skupščinah delniških družb v večinski državni lasti odloča državna Slovenska odškodninska družba (Sod).

Vlada Alenke Bratušek je na eni svojih prvih sej zamenjala stari nadzorni svet Soda in imenovala svoje predstavnike, ki so bili seveda prej koalicijsko usklajeni. Zato je lahko nova koalicija brez težav prevzela popoln nadzor nad korporativnim upravljanjem vseh podjetij v Sloveniji, v katerih je država največja lastnica. Nova koalicija je tudi hitro potrdila veljavnost starega slovenskega pregovora, ki pravi, da ko je veliko denarja na kupu, se tudi v dobrih familijah skregajo. Zato so se koalicijski spori temu primerno najbolj razvneli v zvezi z obvladovanjem podjetij, ki imajo največji in najbolj stabilen denarni tok, kot so energetska podjetja in tudi Luka Koper. Politično kadrovanje v Luki Koper sicer obstaja že desetletja, saj je vse od ustanovitve v lasti države. V starih časih so bili direktorji rdeči, v današnjih pa mavrično usklajeni z barvami koalicijskih strank.

Prvak ene izmed strank koalicije je kar pred kamerami nakazal, da se bodo na sestanku vodstva stranke pogovorili s članom nadzornega sveta Luke, kako naj glasuje. Kot da živimo v Kardeljevem delegatskem sistemu. Politično kupčkanje v vezi z Luko Koper in drugimi državnimi podjetji z dobrim denarnim tokom tudi lepo kaže, čemu nekateri tako močno nasprotujejo privatizaciji, in to v času, ko samo obresti na državni dolg znašajo že okoli 900 milijonov evrov.

Gašpar Gašpar naj bi bil odgovoren za velike gospodarske projekte, s katerimi naj bi nova vlada kakor zagnala slovensko gospodarstvo. Teh velikih projektov ni nikjer na vidiku. Celo več, vlada si je zdaj vzela še dodaten čas za pripravo obljubljenega gospodarskega programa. Premierka večkrat pravi, da nova vlada potrebuje čas. Dogajanje v zvezi z Gašparjem Gašparjem pa lepo kaže, za kaj ta koalicija in interesne skupine, ki stojijo za njo, ta čas resnično potrebujejo.

 

Deli s prijatelji