JAVNO MNENJE

Politbarometer: Danilo Türk bo predsednik še en mandat

Objavljeno 19. junij 2012 19.45 | Posodobljeno 19. junij 2012 19.47 | Piše: M. U., STA

Borut Pahor in Milan Zver sta manj primerna kandidata za predsednika republike.

Danilo Türk po operaciji okreva.

LJUBLJANA – V raziskavi Politbarometer je med predsedniškimi kandidati največ podpore dobil zdajšnji predsednik Danilo Türk, ki je najprimernejši kandidat po mnenju 42 odstotkov vprašanih. Sledijo Borut Pahor s 25 odstotki, Milan Zver z 12 in Zmago Jelinčič s 7. V raziskavi so anketirane vprašali tudi, koga bi volili v primeru drugega kroga. Če bi se vanj uvrstila Pahor in Zver, bi večina izbrala Pahorja. Če pa bi se v drugi krog uvrstil Türk, bi ta premagal tako Pahorja kot Zvera.

SDS v vodstvu

Če bi bile to nedeljo parlamentarne volitve, bi se jih po rezultatih raziskave udeležilo dobrih 60 odstotkov vprašanih. Med njimi bi jih okoli petina volila stranko SDS, stranki SD in Pozitivno Slovenijo (PS) bi volilo 13 odstotkov vprašanih, NSi bi dobila 6-odstotno podporo, SLS 4-odstotno podporo, Državljanska lista pa 3 odstotke. Neparlamentarna stranka SNS bi prejela dva odstotka glasov, parlamentarni Desus in neparlamentarni TRS pa po en odstotek glasov. Dobra tretjina tistih, ki bi se udeležili volitev, na vprašanje, koga bi volili, ni odgovorila oziroma je odgovorila, da ne ve.

Večina pričakovano proti varčevalni zakonodaji

Medtem ko je vlado Boruta Pahorja pred dobrim letom dni po raziskavi Politbarometer podpiralo 18 odstotkov vprašanih, jih vlado Janeza Janše zdaj podpira 26 odstotkov, ne podpira pa je 62 odstotkov vprašanih. Večina vprašanih (51 odstotkov) prav tako ne podpira pred kratkim sprejetega t. i. varčevalnega zakona, podpira pa ga 42 odstotkov.

Tokratno raziskavo Politbarometer je Center za raziskovanje javnega mnenja izvedel med 11. in 13. junijem, na osnovi vzorca telefonskih naročnikov so zajeli 911 polnoletnih oseb prebivalcev Slovenije in z njimi izvedli telefonski razgovor s pomočjo standardiziranega vprašalnika.

Deli s prijatelji