PLAČE

Policisti in zdravniki dogovora ne bodo podpisali

Objavljeno 20. maj 2013 09.34 | Posodobljeno 20. maj 2013 09.36 | Piše: STA, P. J.

Pod vprašajem je tudi podpis Sindikata poklicnih gasilcev, Sindikata ministrstva za obrambo in podpis Sindikata slovenskih diplomatov.

LJUBLJANA – Vlado in sindikate javnega sektorja danes čaka sklepno dejanje pogajanj: podpis dogovora o varčevalnih ukrepih in stavkovnega sporazuma. Koliko od skupno 34 reprezentativnih sindikatov bo pristopilo k podpisu, še ni jasno, saj se bo več sindikatov odločalo tik pred zdajci.

Kdo bo podpisal, še ni jasno

O ukrepih, s katerimi se bo poseglo v plačno maso javnega sektorja, so se pogajalci vlade in sindikatov dogovorili v začetku minulega tedna, po več kot mesecu dni intenzivnih pogajanj.

Dogovor in stavkovni sporazum so parafirali v torek, vlada pa je dokumente potrdila v četrtek in za podpis obeh dogovorov pooblastila vodjo vladnih pogajalcev, ministra za notranje zadeve in javno upravo Gregorja Viranta.

Koliko bo podpisnikov na sindikalni strani, še ni dokončno jasno, saj bo odločitev nekaterih sindikatov, med njimi tudi največjega, Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, znana šele danes.

Zdravniki in policisti se ne strinjajo 

Nekateri sindikati, večinoma s področja sociale in zdravstva, so se že odločili, da bodo dogovore podpisali. Drugi – denimo zdravniški, oba policijska in novinarski – pa so napovedali, da njihovega podpisa ne bo. Zadržke imajo še v Sindikatu poklicnih gasilcev in Sindikatu ministrstva za obrambo, pod vprašanjem naj bi bil tudi podpis Sindikata slovenskih diplomatov.

Vladni in sindikalni pogajalci so se dogovorili tudi o spremembah zakona o izvrševanju proračuna za leti 2013 in 2014, ki naj bi ga v torek obravnaval državni zbor (DZ). Isti dan naj bi DZ obravnaval tudi novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki bo v skladu z dogovorom prinesla novo plačno lestvico z manjšimi razlikami med posameznimi plačnimi razredi.

Anekse h kolektivnim pogodbam, s katerimi naj bi uveljavili druge ključne rešitve iz dogovora, naj bi sindikati in pristojni ministri parafirali danes.

Deli s prijatelji