ODGOVOR

Policisti vračajo žogico Gorenaku

Objavljeno 27. april 2012 14.29 | Posodobljeno 27. april 2012 14.29 | Piše: P. J., STA

Pravijo, da je v četrtek Gorenak poskušal na cenen način zavesti javnost.

Policisti so potrdili včerajšnjo veliko tatvino

LJUBLJANA – Sindikat policistov se je danes odzval na besede ministra Vinka Gorenaka, izrečene na četrtkovi seji matičnega parlamentarnega odbora, da je lani 32 policistov delalo samo za sindikat in zapravilo za 48 vozil denarja. Kot poudarjajo v sindikatu, gre za cenen poskus zavajanja javnosti in policistov. »Nikoli ni delalo tolikšno število policistov,« poudarjajo.

Pripravljeni na zmanjšanje števila sindikalnih ur

V Sindikatu policistov Slovenije pravijo, da gre pri izračunu ur tudi za ure, ki se porabijo za sindikalne sestanke s člani, strokovne posvete, usposabljanja in podobno. »V sindikatu policistov opravljamo sindikalno delo ne glede na praznike, z vlado se pogajamo v popoldanskem času, ko nimamo priznane nobene delovne obveznosti,« navajajo.

Ob tem so v sindikatu spomnili, da so na četrtkovem odboru tudi pravniki zatrdili, da je odpoved pogodb med sindikatom in policijo brez vsakega pravnega učinka. To po njihovem pomeni, da je pogodba veljavna do 16. decembra 2013. Kljub temu so v sindikatu izrazili pripravljenost za zmanjšanje kvote ur za sindikalno dejavnost.

Zaključujejo javno polemiko

Zaradi zmanjšanja kvote ur za sindikalno delo po navedbah sindikata policistov ne bo novih vozil ali opreme za policiste. Ker se za čas dela v sindikatu ne obračunavajo nobeni dodatki za posebne pogoje dela, bo tega denarja po besedah sindikata v proračunu policije še manj. »Ti dodatki, ki bi jih moral plačati delodajalec, na posameznika znašajo med 150 in 300 evri na mesec,« poudarjajo in dodajajo, da zaradi dela v sindikatu ni nihče na novo zaposlen v policiji, temveč gre za policiste, ki so že tako in tako v sistemu.

Sindikat policistov Slovenije tudi zavrača trditve o organiziranju športnih aktivnosti ali koriščenju ur za te aktivnosti. Sindikat uporablja kvoto ur za sindikalno delovanje, zagotavljanje 24-urne podpore članom, psihosocialne in pravne pomoči. »S tovrstnimi aktivnostmi bomo ne samo nadaljevali, ampak jih v prihodnje tudi nadgrajevali,« poudarjajo v sindikatu. S temi pojasnili sindikat policistov po navedbah njegovega predsednika Zorana Petroviča zaključuje javno polemiko o zakonitem koriščenju ur za sindikalno delo, »ker ni izkazano nobeno nezakonito ali nelegitimno koriščenje ur za sindikalno delo«.

Deli s prijatelji