VARČEVANJE

Policisti vložili pobudo za referendum

Objavljeno 17. maj 2012 18.46 | Posodobljeno 17. maj 2012 22.40 | Piše: Mo. S., Mi. S., STA

V državni zbor so odnesli 4753 podpisov.

Policisti so se 18. aprila pridružili stavki, ki so jo zdaj še zaostrili.

LJUBLJANA – Policijska sindikata sta danes v državni zbor (DZ) vložila pobudo za začetek postopka za razpis referenduma o zakonu o uravnoteženju javnih financ, so potrdili tako v DZ kot Sindikatu policistov Slovenije (SPS). Zakon, ki naj bi začel veljati v soboto, prinaša letos 222 milijonov evrov prihrankov, med drugim tudi z znižanjem plač javnih uslužbencev.

Oba policijska sindikata v pogajanjih z vlado nista popuščala glede plač in drugih prejemkov zaposlenih v policiji ter notranjem ministrstvu, 18. aprila pa so začeli tudi stavkati. Stavko so v teh dneh še zaostrili, ker niso dobili odgovora vlade na njihove stavkovne zahteve, zatrjujejo v sindikatih. Po besedah predsednika SPS Zorana Petroviča ne drži, da ne bi pokazali interesa za iskanje kompromisa, saj so soglašali s 13 ukrepi od 18.

Zbrali 4753 podpisov

Pobudo za referendum o zakonu o uravnoteženju javnih financ je podprlo 4753 volivk in volivcev s prvopodpisanim Petrovičem. Predlagajo referendumsko vprašanje, ki se glasi: Ali ste za to, da se uveljavi zakon o uravnoteženju javnih financ, ki ga je na seji 11. maja 2012 sprejel DZ?

V skladu z zakonom mora predsednik DZ v sedmih dneh po vložitvi pobude določiti rok za zbiranje podpisov. Vložitev referendumske pobude pomeni, da zakon ne bo začel veljati dan po objavi v uradnem listu, kar je bilo predvideno za petek. Vladna stran je v primeru referenduma že napovedala ustavno presojo referendumske pobude.

Podpisi za referendum o interventnih ukrepih se še zbirajo

To je letos že druga referendumska pobuda policijskih sindikatov. Policijski stavkovni odbor je namreč 20. aprila v DZ vložil pobudo za začetek postopka razpisa zakonodajnega referenduma o noveli zakona o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012. Novela predvideva zamik izplačila regresa v javnem sektorju za en mesec, in sicer z maja na junij. Regres v podjetjih, ki so v več kot četrtinski lasti države, pa do nadaljnjega ne bo smel preseči minimalne plače.

Referendum septembra?

Predsednik DZ Gregor Virant je pred vrhom parlamentarnih strank napovedal, da bo rok za začetek zbiranja podpisov za referendum o zakonu za uravnoteženje javnih financ najverjetneje določil tako, da bo začel teči v soboto in bo tekel do 22. junija. Referendum bi bil tako lahko septembra. Pred referendumom sicer svarijo prvaki PS, SD in SLS.

Virant sicer meni, da oba policijska sindikata, ki zahtevata referendum, s svojo pobudo celotno državo jemljeta za svojo talko. »To je zelo problematičen položaj,« je dejal.

Vlada ima po njegovi oceni zdaj sicer možnost, da zahteva, da ustavno sodišče oceni, ali bi lahko z odložitvijo uveljavitve omenjenega zakona nastale protiustavne posledice. Da bo vlada v primeru, da bo zbrano zadostno število podpisov za referendum, zahtevala oceno ustavnosti, pa je napovedal predsednik SLS Radovan Žerjav.

Pred referendumom sta pred vrhom parlamentarnih strank, ki pravkar poteka v DZ, poleg Viranta in Žerjava opozorila tudi predsednik Pozitivne Slovenije (PS) Zoran Janković in predsednik SD Borut Pahor.

Janković, ki je, kot pravi, že pred časom napovedal, da se bo zgodila omenjena pobuda, izraža upanje, da do referenduma ne bo prišlo, zato poziva, da se vlada in sindikata dogovorita. Če bi referendum kljub temu bil in bi zakon na njem padel, pa Janković svari, da bomo v bistveno slabšem položaju, kot smo danes.

Deli s prijatelji