OPOZORILO

Policisti v psihozi na mizo mečejo odpovedi

Objavljeno 04. april 2012 18.17 | Posodobljeno 04. april 2012 18.17 | Piše: P. J.

Sindikat miri in poziva policiste, naj z odpovedmi še počakajo, saj se z vlado še pogajajo.

Trening policistov v Ljubljani

LJUBLJANA – »Iz več policijskih uprav smo prejeli informacije o večjem številu (izrednih) odpovedi tistih, ki že izpolnjujejo pogoje za upokojitev. Ugotovili smo, da je v policiji 418 uslužbencev, ki bodo ta pogoj izpolnili letos. Od tega jih je največ na policijskih postajah, kar 170, na policijskih upravah jih je 120 in na Generalni policijski upravi 122,« so zapisali v Sindikatu policistov Slovenije.

Počakajte, pogajamo se še

V zadnjih nekaj urah naj bi samo na območju PU Murska Sobota prišlo do odpovedi petih policistov, ki so izpolnili pogoje za upokojitev. V sindikatu pa pričakujejo, da bo še več takih odločitev. »Razlogi za odpovedi so napovedani posegi vlade v prekinitev delovnega razmerja in napovedana ukinitev odpravnin.« V sindikatu pozivajo zaposlene, naj s takimi odločitvami počakajo, saj so zdaj še v fazi pogajanj.

»V kolikor ta ne bodo uspešna, bo vlada poslala namesto dogovora v parlament zakon, ki ga bomo sindikati poskušali ustaviti s pravnimi sredstvi ter zadržati njegovo izvajanje in učinkovanje,« so zapisali v izjavi. V sindikatu pa zagovarjajo stališče, da se bo dopustil primeren rok za odločitev za upokojitev, čemur je vlada v enem delu že sledila.

Pričakujejo domino efekt

Policisti še opozarjajo, da bi »delodajalec moral vsem zaposlenim, ki so policiji dali svoj osebni prispevek, omogočiti spodoben in dostojen zaključek kariere. Metanje odpovedi na mizo v psihozi, ki jo z enostranskimi posegi povzroča vlada, ne pelje nikamor in ni življenjsko. Na tak način bomo v policiji izgubili dragocen, tako strokovno kot življenjsko izkušen kader.«

»Vodstvo Policije in MNZ smo v zadnjih dneh večkrat zelo jasno opozorili, da bodo ti ukrepi pripeljali do sesutja varnostnega sistema, ki tako množičnih odpovedi ne bo prenesel. Poleg te kategorije lahko v prvem valu pričakujemo tudi večje število odpovedi policistov, ki bodo zaradi novega obračunavanja potnih stroškov padli tudi pod 400 evrov realnega izplačila plače,« so zapisali v izjavi. V prihodnjih dneh pa pričakujejo, da bo prišlo do še večjega števila odpovedi. Ocenjujejo, da bi število lahko doseglo tudi 700 zaposlenih v policiji.

Deli s prijatelji