VELIK UDAREC

Policisti šokirani: med osumljenci tudi njihovi možje

Objavljeno 12. oktober 2016 20.07 | Posodobljeno 12. oktober 2016 20.07 | Piše: Mo. S.

»Obžalujemo, da so med nami tudi posamezniki, ki s svojimi neprofesonalnimi dejanji mečejo slabo luč na celotno institucijo. Storili bomo vse, da v naših vrstah ne bo več zaposlenih, ki zlorabljajo svoj položaj ...« pravijo.

V UKC Ljubljana je deklica umrla zaradi poškodb.

LJUBLJANA – V zvezi s torkovimi preiskavami v UKC Ljubljanaimage je policija zdaj zgroženo ugotovila, da so med osumljenimi tudi – policisti.

»Zgroženi smo nad dejstvom, da smo v okviru naše kriminalistične preiskave ugotovili, da so tudi posamezni policisti osumljeni storitve kaznivega dejanja, za obravnavo katerih je sicer pristojen Posebni oddelek SDT RS. To je udarec za policijo, za vse tiste policiste in policistke, ki v skladu z integriteto, pošteno in predano opravljajo policijske naloge. Vodstvo policije je že včeraj odredilo vse potrebne ukrepe v skladu s Pravilnikom o notranji varnosti Policije, da se zagotovi notranja varnost, preiščejo, odpravijo in preprečijo odklonski pojavi ter da se ugotovijo vsa dejstva in okoliščine v zvezi s tem,« so zapisali.

Ukrepali bodo zoper več policistov

V notranjevarnostnem postopku so posameznim policistom že omejili dostop do uporabe posameznih tehničnih sredstev, evidenc policije in vstop v objekte. Pravijo, da so v stalnih stikih z Oddelkom za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili SDT RS, »saj v skladu z delovnopravno zakonodajo pripravljamo delovnopravne ukrepe zoper več oseb, zaposlenih v policiji, katerim so očitani odklonski pojavi«. Pripravljajo pa tudi sistemske in organizacijske ukrepe, tudi še dodatne nadzore, s katerimi bodo preverili način delovanja posameznih enot, da se tovrstna dejanja ne bodo mogla ponoviti v prihodnosti.

»Policija je institucija, ki zaposluje prek 8000 ljudi. Obžalujemo, da so med nami tudi posamezniki, ki s svojimi neprofesonalnimi dejanji mečejo slabo luč na celotno institucijo. Storili bomo vse, da v naših vrstah ne bo več zaposlenih, ki zlorabljajo svoj položaj in ne spoštujejo meje, ki ločuje zakonito od nezakonitega, pa bodisi gre za policista začetnika ali pa šefa, ki se ne zaveda velike odgovornosti, ki jo je sprejel,« je zapisal tiskovni predstavnik Drago Menegalija.

Enemu odvzeli prostost

Policija izvaja aktivnosti v zvezi s sumi storitev večjega števila korupcijskih kaznivih dejanj, in sicer kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje po 263. členu KZ-1, kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril po 242. členu KZ-1 in kaznivega dejanja nedovoljenega sprejemanja daril po 241. členu KZ-1. Storitve kaznivih dejanj je osumljenih 14 fizičnih oseb, pole njih pa še dve pravni. 

Policija je aktivnosti v konkretnem predkazenskem postopku izvajala od sredine leta 2015 dalje. V predkazenskem postopku, skladno z zakonom o kazenskem postopku, so se zbirala obvestila in dokazni predmeti ter listine, dokazi pa so se zbirali tudi s prikritimi preiskovalnimi ukrepi. V postopku je bila eni osebi odvzeta prostost in bo v nadaljevanju privedena k preiskovalnemu sodniku. Vse postopke oziroma preiskavo usmerja in vodi Specializirano državno tožilstvo RS. 

 

Deli s prijatelji