SREČA V NESREČI

Policisti rešili psa Luckyja pred smrtjo

Objavljeno 18. januar 2015 11.44 | Posodobljeno 18. januar 2015 11.45 | Piše: Aleš Andlovič

Lenarški možje postave so mešanca našli v obcestnem jarku z zategnjeno vrvjo okoli vratu.

Popoldne so po kosmatinca prišli delavci mariborskega zavetišča za živali in ga prepeljali v njegov novi dom ob tezenskem gozdu. Foto: Mario Lebe

LENART – Lenarška policista sta včeraj med opravljanjem redne službe naletela na grozljiv prizor. V jarku, nedaleč od cestišča, je povsem negibno ležal pes. Moža v modrem sta nemudoma ustavila službeni avtomobil, da bi preverila, ali je žival poškodovana. Povsem zgrožena sta ugotovila, da ima kosmatinec okrog vratu zavezano vrv. Brezdušnež je nič krivi nič dolžni živali vrv zategnil tako močno, da je komaj še dihala. Kot so zapisali mariborski policisti v sporočilu, se je pes boril za življenje. Policist ni dolgo okleval, vzel je nož in z njim prerezal vrv, ki jo je imel pes zategnjeno okoli vratu.

»Pes je normalno zadihal, nato so ga odpeljali na policijsko postajo, ga nahranili in mu ponudili vodo. Čeprav je kuža ob najdbi, verjetno v strahu pred ljudmi in nožem, s katerim so mu policisti prerezali vrv, še kazal znake nezaupanja in se poskušal braniti, se je s polnim želodčkom pokazal v popolnoma drugi luči. Prijazni kuža se je policistom zahvalil z nežnim privijanjem k njim in z iskanjem pozornosti,« je še dodal Miran Šadl z mariborske policijske uprave, nato pa nadaljeval: »Prvi del krute zgodbe smo zaključili z odliko. Vendar se policisti ne bodo ustavili. Vse svoje napore bodo vključili v iskanje neodgovornega lastnika psa, in če ga bodo našli, ga bodo v skladu s predpisi pripeljali pred roko pravice.«

Poimenovali so ga Lucky

Policisti so najdenega psa po osnovni, laični oskrbi odpeljali v veterinarsko ambulanto v Lenartu, kjer so ga strokovnjaki dodatno oskrbeli. Preverili so tudi, ali ima vstavljen čip, a je bil test na žalost negativen. Popoldne so po kosmatinca prišli delavci mariborskega zavetišča za živali in ga prepeljali v njegov novi dom ob tezenskem gozdu. »Ste prišli pogledat našega novega zvezdnika?« nas je ob prihodu v mariborski azil pozdravila njegova vodja Mojca Bandur Križanec. Dejala nam je, da so najdenčka pregledali in mu takoj nadeli tudi ime. Ker je imel veliko mero sreče, da sta ga policista rešila pred zagotovo smrtjo, so ga poimenovali kar Lucky (angleško srečnež). Kot je pristavila Bandur Križančeva, je pes najverjetneje mešanec med ovčarjem in pitbulom. Star naj bi bil okrog treh let. Veterinarji azila so ga pregledali in ugotovili, da nima vidnih poškodb, niti na vratu, kjer je imel zategnjeno vrv, ne. »Je pa bil poln klopov, ki smo jih že odstranili. To ni nič nenavadnega glede na to, da je bil zunaj,« je še dejala prva dama mariborskega zavetišča.

Po mnenju poznavalcev si pes zanke okrog vratu zagotovo ni nadel sam, ampak jo je morala nadeti človeška roka. Če je bil to lastnik ali kdo drug, še ni razjasnjeno. Luckyja so namestili v boks v karanteni, kjer bo preživel naslednjih deset dni, ko bo jasno, ali ima kakšno nalezljivo bolezen. Če je ne bo imel, bo nared za posvojitev. »Glede na medijsko popularnost ni pričakovati, da zanj ne bi kar hitro našli novega lastnika. Nekdo je v preteklosti skrbno skrbel za psa, saj ni ne podhranjen niti kakšnih starih poškodb ni videti,« je še povedala Mojca Bandur Križanec. Za konec pa pripomnila, da so samo včeraj v zavetišče pripeljali štiri nove pse: dva iz Ormoža, enega iz Maribora in seveda lenarško zvezdo Luckyja.

Deli s prijatelji