NADZOR

Policisti preverjajo avtotaksi prevoznike

Objavljeno 23. januar 2014 17.02 | Posodobljeno 22. januar 2014 17.14 | Piše: K. K.

En voznik ni imel pri sebi licence za opravljanje prevozov, drugi pa je sploh ni imel.

Tudi taksist lahko dobro zasluži.

BRNIK – Brniški policisti so v torek dopoldne v dvournem poostrenem nadzoru s prometnim in tržnim inšpektoratom na letališču nadzirali voznike in vozila, s katerimi se opravlja dejavnost avtotaksi prevozov. Nadziranih je bilo več voznikov, pri štirih pa so bile ugotovljene kršitve.

Brez licence

En voznik ni imel pri sebi licence za opravljanje prevozov, drugi je sploh ni imel, tretji je vozil vozilo, ki ni imelo opravljenega tehničnega pregleda, še en voznik, ki je prevažal potnike, ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja, policistom pa se je v postopku identificiral z drugimi osebnimi podatki – policisti so mu vozilo zasegli.

Policisti bodo poostren nadzor še nadaljevali in ukrepali proti tistim, ki kršijo zakon, pri čemer poudarjajo, da gre pri avtotaksi prevozih za prevoz enega potnika ali povezane skupine potnikov z motornim vozilom, ki ima poleg voznikovega sedeža največ osem sedežev in ki se v celoti opravi po enem naročilu za eno plačilo prevoznine.

Pravila za tovrstne prevoze

Avtotaksi prevozi se lahko opravljajo samo z licenco in z osebnimi vozili, ki imajo najmanj štiri sedeže. Vozilo mora imeti najmanj štiri vrata, kar pomeni poleg vrat za voznika in sopotnika na sprednjem sedežu še dvoje bočnih vrat ali pa ena drsna bočna vrata in zadnja vrata, svetlobno tablo z napisom TAXI, ki mora biti nameščena na sprednjem delu strehe vozila (svetlobna tabla mora biti ponoči in ob slabi vidljivosti razsvetljena), posebno oznako s podatki, nalepljeno na zadnji strani svetlobne table, cenik avtotaksi storitev, taksimeter z vgrajenim tiskalnikom za izpis računa (vgrajen mora biti v vozilo, biti mora pregledan in overjen v skladu s predpisi, ki urejajo meroslovje) in vidni prikaz, izračunavanje voznine mora biti v skladu s potrjenim cenikom za avtotaksi storitve, izpis računa pa mora ustrezati davčnim predpisom.

Deli s prijatelji