NOV BEGUNSKI VAL

Policisti postavili ograjo, noseča begunka v bolnišnico

Objavljeno 19. oktober 2015 09.10 | Posodobljeno 19. oktober 2015 09.10 | Piše: STA, S. U.

Avstrija je še naprej pripravljena sprejemati begunce, a ne tako, kot jih je doslej.

LJUBLJANA – Na mejni prehod Obrežje je davi s Hrvaške prispelo šest avtobusov z begunci. Po opravljenih policijskih postopkih in oskrbi bodo tujce odpeljali v namestitvene centre. Okrog 2.00 pa je v bližino Središča ob Dravi s Hrvaške pripeljal vlak z več migranti, ki so se peš napotili proti Sloveniji.

Hrvaški varnostni organi so kljub obvestilu Slovenije, da do nadaljnjega ne sprejema migrantov, z vlakom do meje v bližini Središča ob Dravi pripeljali večje število migrantov. Policija je zaradi tega začela intenzivno varovati državno mejo tako, da so nanjo razporedili ograje in večje število policistov, ki preprečujejo nedovoljen vstop migrantov v Slovenijo, so zgodaj zjutraj sporočili iz Policijske uprave Maribor.

Že v nedeljo zvečer je v Slovenijo s šestimi avtobusi prispelo še 300 beguncev, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop. Iz Policijske uprave Novo mesto pa so sporočili, da je med njimi največ domnevnih državljanov Sirije, Iraka in Afganistana.

Nihče ni zaprosil za azil

Nihče od tujcev doslej ni zaprosil za mednarodno zaščito oziroma azil v Sloveniji. Po končanih postopkih evidentiranja, zdravstveni in humanitarni oskrbi na mejnem prehodu in v sprejemnem centru Brežice je bil del tujcev odpeljan v namestitvene centre po državi, v sprejemnem centru Brežice pa se trenutno nahaja še 240 tujcev, ki jih bodo prav tako prepeljali v namestitvene centre.

V Središču ob Dravi je policija ob 4.30 uri omogočila vstop 150 ženskam in otrokom, eno nosečnico so odpeljali v bolnišnico.

Na tem mejnem prehodu je policija postavila ograjo in beguncev več ne sprejema, saj so vse namestitvene kapacitete v Sloveniji že zapolnjene, Avstrija pa tudi ne sprejema več beguncev, je za STA povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Bojan Kitel.

»Danes okrog 2.20 je iz Hrvaške mimo mejnega prehoda Gibina v Slovenijo peš prišlo okrog 300 tujcev. Začasno so jih namestili v občinski šotor v Razkrižju. Čez dan jih bodo prepeljali v sprejemni center v Petišovce in Dolgo vas. V namestitvenem centru v Gornji Radgoni je trenutno nastanjenih 766 tujcev,« so še sporočili iz PU Murska Sobota.

Policija je sicer pred kratkim tvitnila, da je mejni prehod za mednarodni cestni promet Središče ob Dravi zaradi prihoda in obravnave večjega števila migrantov zaprt za ves promet.

Medtem pa je Avstrija še naprej pripravljena sprejemati begunce, je ponoči sporočilo avstrijsko notranje ministrstvo. Kot so pojasnili za avstrijsko tiskovno agencijo APA, je avstrijska notranja ministrica v nedeljskem telefonskem pogovoru slovenski kolegici Vesni Györköš Žnidar le pojasnila, da Avstrija ne more sprejemati več beguncev, kot jih je doslej.

Deli s prijatelji