REAKCIJA

Policisti ostro proti napovedanim posegom v plače

Objavljeno 29. marec 2013 20.55 | Posodobljeno 29. marec 2013 20.57 | Piše: M. U.

SPS je zmotila Virantova napoved o globalnih ukrepih glede javnega sektorja.

Policisti so ujeli tatu (fotografija je simbolična)

LJUBLJANA – V Sindikatu policistov Slovenije (SPS) so se odzvali na izjavo ministra za notranje zadeve in javno upravo Gregorja Viranta, ki je dejal, da bo »primanjkljaj pri plačah gledal globalno, ne pa pri vsakem organu oziroma pri vsakem proračunskem porabniku posebej«, in da bodo predlagani ukrepi »taki, da se bodo nanašali na celotni javni sektor«. Za SPS so navedbe ministra nesprejemljive. Obstaja nesporna razlika med proračunskimi porabniki glede zaposlovanja v preteklih letih, izvedenih postopkov racionalizacije delovnih procesov in izvedenih postopkov reorganizacije. Pri oblikovanju proračuna za proračunski obdobji 2013/2014 so bili upoštevani ti kriteriji. Prav tako je vlada sledila prioritetnim ciljem, eden od katerih je zagotavljanje notranje varnosti prebivalcem Slovenije, posledično tudi EU. S postopki racionalizacije poslovanja in posameznih reorganizacij se je v letih 2012 proračunski primanjkljaj pri masi za plače v policiji občutno zmanjšal. Ocenjujejo, da s tovrstnimi ukrepi ne bo treba posegati v plače in druge prejemke zaposlenih v policiji.

Proti ministrovi uravnilovki

Ministrova napoved po globalnih posegih pomeni uravnilovko, ocenjujejo v sindikatu, ne glede na zgoraj navedene razlike med posameznimi subjekti javnega sektorja. Za vlado kot delodajalca je sicer takšen postopek lažji, ni pa konsistenten in korekten do vseh proračunskih porabnikov glede na njihovo spoštovanje omejevanja zaposlovanja in racionalne porabe proračunskih sredstev. S takšnim pristopom bi izenačili vse proračunske uporabnike in podpirali ravnanje nekaterih delov javnega sektorja, ki so kljub omejitvam in priporočilom prekomerno zaposlovali in trošili proračunska sredstva.

Za dialog

V SPS pričakujejo, da se bo nadaljeval vsebinsko sprejemljiv način dialoga z vsemi socialnimi partnerji. Plače zaposlenih v policiji so glede na stopnjo odgovornosti in vsebine dela takšne, da ne dovoljujejo nobenih posegov v njihovo višino.

Deli s prijatelji