POSLOVNO

Policisti naj bi kmalu zaračunali storitve na prireditvah

Objavljeno 24. september 2012 22.45 | Posodobljeno 24. september 2012 22.45 | Piše: M. U., STA

Zavarovalnice že od leta 2008 plačujejo policiji za vpogled v evidence o prometnih nesrečah.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) pripravljajo predpise, ki bodo policiji dali podlago, da bo lahko začela zaračunavati svoje storitve na prireditvah, tudi športnih, je poslanki PS Alenki Bikar potrdil notranji minister Vinko Gorenak. Dodal je, da bodo plačljive le nadstandardne storitve.

Policijsko zaračunavanje le pri dogodkih, kjer bo vstopnina

Bikarjeva je opozorila, da se večina klubov in društev dejansko že bori za obstanek in da bi bil zanje takšen znesek, tudi če bi bil minimalen, še vedno strošek, ki si ga preprosto ne bi mogli privoščiti. Gorenak ji je odgovoril, da bo rešitev vezana na tiste športne in druge javne prireditve, kjer se plačuje vstopnina, zato da imajo organizatorji dobiček. Poudaril je tudi, da bodo plačljive le nadstandardne storitve, ki v primeru, če bi organizator uvedel vse ukrepe za to, da se vzpostavi in vzdržuje javni red in mir, ne bi bile potrebne. Kaj natančno bo sodilo v okvir nadstandardnih storitev, pa bo določal pravilnik. Policija je po njegovih besedah dolžna zagotavljati elementarni javni red in mir, prometno varnost in podobno. Za javni red in mir na javni prireditvi pa je dolžan skrbeti organizator, je poudaril Gorenak.

Zavarovalnice že plačujejo policiji za vpogled v evidence o prometnih nezgodah

Ob tem je spomnil, da že obstaja primer plačevanja policiji. Konec leta 2008 je bil namreč podpisan sporazum med združenjem zavarovalnic in policijo, po katerem imajo zavarovalnice možnost vpogleda v policijske evidence o prometnih nezgodah – in to je plačljivo. Dodal je, da do njegovega prihoda na ministrstvu nihče ni izdal nobenega računa in so ga hoteli celo prepričati, da za to ni pravnih podlag. Danes pa se računi plačujejo.

Deli s prijatelji