SINDIKALIST PROTI MINISTRU

Policisti: Kako vlada »farba« javnost

Objavljeno 28. november 2015 19.15 | Posodobljeno 28. november 2015 19.22 | Piše: T. L., M. U.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije o neresničnosti besed ministra Borisa Koprivnikarja.

LJUBLJANA – Potem ko so policisti včeraj sporočili, da do ponedeljka, ko se začnejo pogajanja z vlado, trenutno ne bodo zaostrovali stavke, je danes predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič na družabnem omrežju objavil sporočilo, v katerem razkriva neresničnosti besed ministra Borisa Koprivnikarja.

»Vladno sporočilo o 50 novih zaposlitvah v Policiji ali kako 'farbati' javnost«

Ponedeljkovo nadaljevanje pogajanj bo prvo po začetku policijske stavke sredi preteklega tedna. Doslej so se po imenovanju vladne pogajalske skupine namreč sestali le dvakrat v tednu pred stavko, nato pa so čakali, da vlada svojim pogajalcem podeli mandat. Izhodišča za nadaljevanje pogajanj je vlada sprejela, ko je odobrila tudi dodatnih 50 zaposlitev v policiji.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je po vladni seji med drugim dejal, da se »sto policistov plačano izobražuje, 300 novih zaposlitev je bilo, to so vsi ukrepi, ki so bili že izvedeni«.

Zoran Petrovič pa ministru pojasnjuje: 

1. Trenutno se v Tacnu usposablja 147 policistov, ki so kandidati za nadzornike državne meje. Ti bodo izvajali naloge na meji in ne v notranjosti, ki je kadrovsko podhranjena. Kar 98 enot na lokalni ravni je zasedeno pod 85 odstotki. Kar 19 enot na lokalni ravni je zasedenih pod 70 odstotki, najslabše zasedena enota ima le nekaj nad 50 odstotkov zasedenosti. Z drugimi besedami, funkcionirajo s polovico moštva. Delo nastopijo v januarju 2016. Trije so vmes že dali odpoved, ostali morajo še opraviti šolanje.

2. V Tacnu se trenutno izobražuje 100 policistov v višješolskem sistemu. To pomeni, da bodo zaključili šolanje šele konec leta 2017, do takrat pa ne bodo prispevali h kadrovski krepitvi policije. Vemo, da bodo potrebovali nekaj časa, preden se bodo usposobili in pridobili znanja ter veščine za delo na terenu.

»In kar je bistveno, 50 novih zaposlitev, ki jih je vlada razglasila kot 'odrešitev vseh težav', nekateri pa so to razumeli, da je zdaj stavkovnim zahtevam v celoti ugodeno (upam, da ni kdo temu nasedel).«

image

Od teh »50 novih zaposlitev v policiji« bo po podatkih sindikalistov večina strokovno tehničnega kadra in zaposlitev, ki niso vezane na teren (administratorke, programerji ...). Nekje od 10 do 15 »novih zaposlitev« je predvideno za operativno delo na terenu, pri čemer gre za policiste, ki so prosilci za ponovno zaposlitev v policiji. »Pozor! Gre za prošnje, ki so stare že več kot leto dni, nekateri od njih so že našli zaposlitev drugje in niso več aktualni.«

Torej iz »Koprivnikarjevih 300« je resnica ta, da se bo policija kadrovsko okrepila le za 147 nadzornikov državne meje, še piše Petrovič in dodaja, da iz uradnega letnega poročila policije izhaja, da je leta 2014 v policiji prenehalo delovno razmerje 307 zaposlenim (odpovedi, upokojitve, premestitve v drug organ). To pomeni, da je odliv kadra večji, kot je njegov priliv.

 

Deli s prijatelji