VARČEVANJE

Policisti grozijo: Lahko pokažemo, kaj je sesutje varnostnega sistema

Objavljeno 07. november 2014 23.15 | Posodobljeno 07. november 2014 23.15 | Piše: STA, Mo. S.

Sejo, na kateri bi morali razpravljati o varčevalnih ukrepih v policiji, je Kozlovičeva prekinila, opozicija in SPS sta ogorčena.

»Vodstvo policije je ponovno potrdilo stališče, da se zavzema za povrnitev tistih potnih stroškov delavcem policije, ki jim v skladu z uredbo pripadajo.«

LJUBLJANA – Predsednica odbora DZ za notranje zadeve Lilijana Kozlovič (SMC) je prekinila sejo, na kateri bi morali razpravljati o varčevalnih ukrepih v policiji. Kot pravi, se predvideni ukrepi nanašajo na ves javni sektor, zato naj se partnerji najprej pogovorijo za pogajalsko mizo. Opozicija je ogorčena, Sindikat policistov Slovenije pa že napoveduje upor.

Sejo odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je zahtevala poslanska skupina ZL. Po njihovem mnenju bodo predvideni ukrepi za leto 2015 poslabšali položaj večine javnih uslužbencev, močno pa bo na udaru prav policija. Svoja stališča so poleg predlagateljev seje predstavili še predstavniki vlade, vrha policije in obeh policijskih sindikatov, nato pa je Kozlovičeva sejo prekinila. Kot je pojasnila, to ne pomeni, da si ne želijo izboljšanja stanja v policiji, ampak le želijo dati možnost socialnim partnerjem za dogovor v pogajanjih, ki sicer še potekajo. V kratkem bo sklicala nadaljevanje seje, kjer bodo opravili tudi razpravo poslancev in glasovanje o sklepih, je pristavila.

Opozicija ogorčena

A poslanec ZL Franc Trček je po prekinjeni seji dogajanje označil za norčevanje: »Vladna koalicija in zlasti SMC s tem sporoča, da ji ni mar za državljane in za našo varnost.« Oster je bil tudi poslanec SDS, sicer nekdanji notranji minister, Vinko Gorenak in poudaril, da je policija svoj davek pri varčevanju že plačala. Ravnanje koalicije se mu zdi »popolnoma nenormalno«. Vodja poslancev ZaAB Jani Möderndorfer pa je tik pred prekinitvijo seje dejal, da razprava na odboru v ničemer ne bi ovirala trenutnih pogajanj vlade in sindikatov javnega sektorja. Predlogi sklepov so namreč po njegovih besedah vezani le na prihodnost delovanja slovenske policije.

Ostri Petrovič

Razočaran je tudi predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zoran Petrovič, ki je potezo Kozlovičeve označil za strahopetno in dodal, da tega od nje ne bi pričakoval zlasti zato, ker je del kariere opravljala naloge v policiji. Ponovil je, da predlagani ukrepi vlade ne obremenjujejo vseh javnih uslužbencev enako. Ob tem je napovedal, da bo organe SPS seznanil z dogajanjem in meni, da ne bo nobene težave »motivirati policistov, da pokažemo, kaj je sesutje varnostnega sistema«.

Petrovič bo svetu SPS predlagal izvedbo najostrejših ukrepov. »Ti bodo prizadeli to vlado, ki nam je z ukrepi napovedala vojno in jo ta trenutek tudi sprejemamo. Ne bomo šli v konflikt z državljani, ampak z vlado in politiko, ki je danes pokazala norčevanje iz policistov,« je dodal. Po njegovi oceni je prav, da državljani podprejo policiste in »tiste, ki garajo petek in svetek za njihov standard zdravja in varnosti«.

Koprivnikar: Tudi jaz sem ogorčen

Kozlovičeva je Petrovičeve izjave označila za pretirane. »Če počakajo še nekaj dni, s tem ne bo sesutja sistema,« meni. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar pa je po seji pojasnil, da se kot glavni vladni pogajalec za javni sektor ne pogaja s policijskim sindikatom. Ponovil je, da so najnovejši predlagani ukrepi vlade na tem področju pravični do vseh poklicnih skupin in da iščejo ravnotežje. Odbor DZ lahko v tem trenutku seznani le o poteku pogajanj, ne more pa špekulirati o izidu.

»V tej državi je zelo veliko ogorčenih ljudi. Nenazadnje sem ogorčen tudi jaz, ker si želim spremembo stanja. Naloga je težka, zahteva pa sodelovanje in tudi realno oceno možnega, če želimo izboljšanje. Tudi sam sem zaradi lastnega ogorčenja šel v to delo, ki ni lahko, verjemite,« je še dejal novinarjem.

Deli s prijatelji