DELO POLICIJE

Policisti Gorenaka kaznovali s 60 evri

Objavljeno 24. februar 2012 14.00 | Posodobljeno 24. februar 2012 15.09 | Piše: T. L.

Novih zaposlitev ne bo, že izbrani kandidati na razpisih policije bodo zaposleni, ko bo na voljo dovolj sredstev.

Vinko Gorenak verjame, da so elite v primeru Baričevič še vedno zaščitene.

LJUBLJANA – V nobenem primeru napovedane prerazporeditve v policiji ne bodo krinka za kadrovske čistke, je zagotovil notranji minister Vinko Gorenak v klepetalnici MMC in vprašal: »Kako pa naj pri več kot 10.000 zaposlenih ta podatek sploh dobim?«

Ena vročih tem v zadnjih dneh so tudi zniževanja plač v javni upravi in na vprašanje, ali se je tudi sam kot minister pripravljen simbolno odpovedati delu plače in delati za povprečno bruto plačo, je Gorenak odgovoril, da bo vlada pripravila spremembo zakona, ki bo plače znižala vsem funkcionarjem, tudi ministrom.

Kljub pomanjkanju denarja, ki pesti (tudi policijo), se novi minister korupcije v policijskih vrstah ne boji, kajti »če denarja ni za vse potem moramo vsi deliti isto usodo.«

Izbrani kandidati bodo zaposleni, ko bo denar

Zaradi znanih težav s financiranjem bodo razpisi za policiste objavljeni, ko bodo zagotovljena sredstva za plače: »Prej ne vidim možnost i– glede na podatke o sredstvih letos ne.« Že izbrani kandidati pa bodo zaposleni, ko bodo zagotovljena sredstva za plače, prej pač to žal ni mogoče, pojasnjuje Gorenak. Dodaja, da se je z vprašanjem, zakaj je bil lani sploh objavljen razpis za nove zaposlitve (in narejen tudi izbor, ki pomeni stroške), če je bilo jasno, da sredstev ne bo, treba obrniti na Katarino Kresal.

Odnos s Fišerjem opredeljuje zakon o državnem tožilstvu

O odnosu, ki ga ima z generalnim državnim tožilcem Zvonkom Fišerjem, je Gorenak povedal, da sta se srečala le dvakrat v življenju: enkrat v državnem zboru in na vrhovnem državnem tožilstvu pretekli teden. »Pričakujem, da bova delovala v okviru zakonskih določil, pri tem imam v mislih zakon o državnem tožilstvu, ki opredeljuje najino razmerje.«

Na razplet v zadevi Patria ne more vplivati in ne bo

Na bojazen, da bi – če tožilstvo ostane pod pristojnostmi Gorenakovega ministrstva – minister vplival na potek v zadevi Patria, ki se odvija na sodišču (umik obtožnice), je Gorenak zatrdil, da nima nobenih zakonskih možnosti ali pristojnosti za kaj takega, »pa tudi sicer Fišer in javnost jamčita za to, da mi kaj takega niti na misel ne pade«.

Toliko policijskih uprav, kolikor pokrajin

Sprememb glede števila policijskih uprav ne načrtuje, končne ocene bodo mogoče kasneje. Dolgoročno pa naj bi bilo toliko policijskih uprav, kolikor je pokrajin. Koliko denarja (če sploh kaj) se je privarčevalo z ukinitvijo policijskih uprav, pa Gorenak ne ve in meni, da gre za vprašanje, ki bi moralo biti naslovljeno na njegovo predhodnico, Kresalovo.

Kazni se ni izognil

In kdaj je imel minister nazadnje opravka z možmi postave? Kot pravi, so ga policisti nazadnje ustavili približno 10 dni pred nastopom ministrske funkcije in mu naložili 60 evrov kazni, ki jo je plačal naslednji dan (polovično torej, kar znaša 30 evrov). 

Sicer pa namerava minister še naprej predavati na fakulteti za varnostne vede, vendar v omejenem obsegu (25–30 ur na letni ravni), ker želi zadržati habilitacijo, več pa ne. 

NPU odhaja iz Dimičeve

Gorenak je dejal, da bo vlada okoli 10. marca zaradi reorganizacije ministrstev sprejela načrt selitev vseh organov. Potrdil je, da NPU zagotovo odhaja z Dimičeve, pričakuje pa selitev na Litostrojsko. Ne glede na stroške, ki jih prinašajo selitve, pa te lahko stanejo »nekaj tisoč ali deset tisoč evrov, za Dimičevo pa plačujemo 1,5 milijona evrov letno«.

Deli s prijatelji