ZAHTEVA

Policisti dali Virantu 15 dni, da jim plača

Objavljeno 14. oktober 2013 12.36 | Posodobljeno 14. oktober 2013 12.36 | Piše: P. J.

Sindikat za svoje člane zahteva izplačilo v zapadlosti od 1. 10. 2010 do 31. 5 .2012.

LJUBLJANA – »Ocenjujemo, da je odločitev sodišča jasna, izčrpana so tudi izredna pravna sredstva. Drugačni dogovori niso možni in Sindikat policistov Slovenije (SPS) nanje ne pristaja,« so ob vložitvi zahteve za izplačilo 3/4 plačnih nesorazmerij zapisali v sindikatu policistov – poleg neizplačanih plačnih nesorazmerij z vsemi dodatki, ki so vezani na osnovno plačo in zamudnimi obrestmi.

Vlada ni predlagala resnih rešitev

V izjavi so zapisali, da gre za terjatve, ki so že zapadle na individualno raven in ni prave možnosti sklepanja kakršnega koli dogovora s sindikati. Pravijo, da vlada ob pravnomočnosti sodbe oškodovanim ni predlagala nobene resne in sprejemljive rešitve niti ni sprejela konkretnih ukrepov za ugotavljanje odškodninske in druge odgovornosti posameznih podpisnikov.

»Ocenjujemo, da so pogovori o poplačilu dolga v državnih obveznicah neprimerni in tudi neizvedljivi, ker gre za individualne terjatve v denarju. Takšne opcije kot rešitev omenjajo predstavniki sindikatov, ki so leta 2010 nezakoniti aneks podpisali in oškodovali večino zaposlenih v javnem sektorju,« so zapisali.

Obveščeni, da se izognejo presenečenju

Pooblaščeni odvetnik SPS je pozval ministrstvo za notranje zadeve (MNZ), da v roku 15 dni izplača plačna nesorazmerja in vse dolgove, ki so s tem povezani. Če poziv ne bo uslišan, bodo za vsakega člana sindikata začeli posamično vlagati pravna sredstva, za katera obstaja verjetnost, da bodo uspešna. Pooblaščeni odvetniki so v obvestilu MNZ zapisali, da če ne bo prišlo do prostovoljne izpolnitve, »si bo delodajalec po svoji krivdi povzročil visoke dodatne stroške sodnih postopkov. Ta dopis vam pošiljamo iz korektnosti in zato, da se izognete fazi presenečenja.«

Deli s prijatelji