MINISTRSKA KANDIDATKA

Policiste bi izvzela iz sistema javnih uslužbencev

Objavljeno 16. september 2014 12.29 | Posodobljeno 16. september 2014 13.12 | Piše: Mo. S.

Vesna Györkös Žnidar se je predstavila pred odborom in naletela na kar nekaj pripomb.

Vesna Györkös Žnidar.

LJUBLJANA – Na seji odbora državnega zbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo se je predstavila kandidatka za notranjo ministrico Vesna Györkös Žnidar, sicer mariborska odvetnica, ki se ukvarja s kazenskim pravom, ter članica izvršnega odbora SMC.

V svoji predstavitvi je povedala, da se ne želi manifestirati le kot policijska ministrica in njeno delo ne bo temeljilo le na delu policije, temveč se bo posvečala tudi drugim področjem, ki jih pokriva notranji resor. Kot pravi, se uspešno delo policije meri po stopnji varnosti v družbi, ki pa je ne smemo dosegati na račun človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Poudarila je še, da se mora država boriti proti vsem anomalijam, ki se pojavljajo pri delu državnih organov, s tem pa preprečiti možnost nastanka korupcije. Posvarila je tudi na zanemarljivo število obsodb glede pranja denarja, kar po njenem prav tako zmanjšuje ugled Slovenije.

Zaupanje v slovensko policijo je treba dvigniti, po njenem pa je policija v zelo težkem položaju, saj družba od nje pričakuje veliko. Prav tako bi morala država po njenih besedah zagotoviti minimalne standarde za delo policije, saj se v javnosti večkrat pojavijo informacije o slabem stanju osnovne opreme policistov. Policiste bi po njenih navedbah lahko izvzeli iz statusa javnih uslužbencev in jim prevetrili plačni sistem.

Möderndorfer se je že prepričal o ženski moči

Jani Möderndorfer (ZaAB) je povedal, da je prepričan, da lahko ženska marsikaj naredi bolje kot moški, o čemer se je sam tudi večkrat prepričal. Kljub temu ga je zmotila njena ideja o tem, da bi uslužbence policije izvzela iz sektorja javnih uslužbencev.

Zanimalo ga je, ali se je z bodočim ministrom za javno upravo v zvezi s tem uskladila, saj bi to zelo vplivalo na državni proračun. Prav tako bi se morala uskladiti z drugimi sektorji, je nadaljeval Möderndorfer. Zaveda se sicer njihovih težkih pogojev, a ob taki napovedi bo morala sodelovati tudi v pogajanjih s sindikati.

Gorenak bi nekaj njenih predlogov vrgel v koš

Vinko Gorenak (SDS) je Györkös Žnidarjevi najprej čestital za pogum, nato pa jo med drugim vprašal, ali namerava izvesti še kakšno ukinjanje policijskih uprav in postaj (nekdanja ministrica Katarina Kresal je ukinila tri policijske uprave) ter kako bo vodila tako veliko skupino, kot je slovenska policija. Izpostavil je tudi zastareli vozni park in druge težave policije. »Če vam bo to uspelo, vam bodo vsi čestitali, moja izkušnja pa je, da finančni ministri nimajo tega denarja, ne glede na politično barvo,« je opozoril in dodal, da za investicije ni denarja.

»Če vam bo to uspelo, boste povzročiteljica razpada sistema javnih uslužbencev, tega pa vam ne bo dovolil ne predsednik vlade ne ministri,« pa je v zvezi z morebitnim izstopom policije iz sistema javnih uslužbencev nadaljeval Gorenak, ki bi nekaj njenih predlogov vrgel kar v koš za smeti.

Jožef Horvat (NSi) je izpostavil primere umorov in samomorov, kjer so bili policisti z morebitnim nasiljem v družini seznanjeni že prej, pa niso smeli posredovati, dokler se ni zgodila tragedija. Kandidatko za ministrico je zato med drugim vprašal, kako bo reševala probleme nasilje v družini.

Deli s prijatelji