SEKS ŠKANDAL

Policista na meji je
 zalotila med seksom

Objavljeno 13. december 2014 14.04 | Posodobljeno 13. december 2014 16.03 | Piše: Primož Škerl

Občanka se je pripeljala na mejni prehod na Štajerskem, zunaj ni bilo nikogar.

CELJE – »Dogaja se,« pravijo policisti, »tudi pri nas.« Seksualnih škandalov je v vrstah policije menda precej več, kot bi si lahko mislili. Ne nazadnje, tudi policisti in policistke so zgolj ljudje, ki niso imuni proti privlačnim sodelavcem. Škandal, ki v veliko točkah spominja na mariborskega, se je nedavno zgodil na enem od mejnih prehodov na območju Štajerske. Imen vpletenih ne bomo razkrili, prav tako ne tistih, ki so nam pomagali objaviti afero.

Dežurnega od nikoder

Veliko razlogov je, zakaj so se možje v modrem odločili zašpecati sodelavca in sodelavko. Najprej je treba izpostaviti, da njihov namen ni bil kogar koli od kolegov pribijati na razpelo, temveč opozoriti, da je hotelo vodstvo policije aferico kar tako, na hitro, pomesti pod preprogo, saj bi razkritje najprej škodovalo policiji kot instituciji, šele nato pa zasebnemu življenju vpletenih. A vendar se je vest o spolnem škandalčku v policijskih vrstah razširila kakor ogenj po slami. Po drugi strani, kakor zatrjujejo možje postave z drugačnimi moralnimi vrednotami, jih šefi za domnevne nepravilnosti na delovnem mestu takoj pošljejo v disciplinski postopek, tudi v suspenz, njihove zgodbe često pograbijo še mediji. Nič od tega se ni zgodilo vpletenemu nesojenemu policijskemu parčku.

Kako je afera sploh prišla na dan? Zgodilo se je na maloobmejnem prehodu s Hrvaško, kjer promet po navadi ni gost. Režim na tovrstnih prehodih je takšen, da se natanko ve, kdaj ga je mogoče prečkati. Ko je zapornica spuščena, je treba počakati na uro, ko se prehod odpre. Tako je storila tudi domačinka, ki se je tistega dne pripeljala na mejo. Počakala je, do dviga zapornice je bilo še nekaj minut. A ker se ta ni dvignila takrat, ko bi se morala, na spregled pa ni bilo nikogar od policistov, je sčasoma postajala nestrpna. Bržčas je razmišljala, da so prehod ukinili, pa ji tega ni nihče povedal. Lahko da je dežurni policist na meji zaspal oziroma, bognedaj, da se mu je kaj zgodilo. Počasi je stopila iz vozila, kar se na meji brez ukaza uradne osebe sicer ne sme, in se začela razgledovati naokoli. Ker ni našla nikogar, je stopila do hiške, namenjene delu policistov na meji. Potrkala je, nič. A ker se ji je zazdelo, da nekaj vendarle sliši, je odprla vrata. Parček se je v naglici pozabil zakleniti. Imela je kaj videti. Pred očmi se ji je pojavil mariborski prizor, čeprav morda v nekoliko drugačnem položaju in zaporedju dogodkov. Primer je prijavila.

Ni veljal za žrebca

V strogi tajnosti je stekla notranja preiskava. Ker so na prehodih nameščene kamere, so hitro ugotovili, kako je bilo. Policistka službuje na tem prehodu, zasačeni policist pa je razporejen na območje druge policijske postaje, na kateri sicer opravlja dolžnost pomočnika komandirja. Policisti, ki jim ni vseeno za omajan ugled njihove službe, so nam pojasnili, da se je moralo s posnetkov nadzornih kamer točno videti, kolikokrat je pomočnik komandirja, ki resda ne velja za nekega poskočnega žrebca, s službenim vozilom prišel na mejni prihod zunaj svojega rajona in da se je to dogajalo, ko je bila v službi ta policistka. Trajalo je kar dolgo, preden so ju razkrili.

Povedo, da tovrstno parčkanje v vrstah varuhov reda ni nič nenavadnega, in pojasnijo, da je med svežimi močmi policije vse več mlajših deklet svobodnih nazorov. Zaradi mičnih policistk in zadev, ki z opravljanjem službe nimajo nobene zveze, naj bi se na nekaterih štajerskih (najbrž tudi drugje po državi) policijskih postajah pošteno prepirali. Nastajajo zamere, ki nehote vplivajo na kakovost dela mož in deklet v modrem, zato so ponekod primorani v premeščanje kadrov.

Policisti opozarjajo, da parček ni bil deležen posebnih ukrepov, kaj šele da bi bil kaznovan. Nasprotno. Pomočnika komandirja so sicer umaknili s funkcije in ga začasno razporedili h kriminalistom, torej je na neki način napredoval. Policistki so bojda le zažugali, naj vendar pazi, kaj počne v službi, komandirja, ki prihaja z delovnega območja zasačenega pomočnika in naj bi bil objektivno odgovoren za postopke podrejenih, pa so premestili na drugo postajo v notranjost Štajerske, kjer veliko stvari ni v redu in je treba narediti red.

 

Policija pojasnjuje škandal

Pristojni na policiji naših konkretnih navedb v zvezi z dogodkom na hrvaški meji niso potrdili niti zanikali. Zapisali so: »Policist je bil začasno premeščen v drugo enoto že pred dogodkom, in sicer za obdobje od 1. 3. 2014 do 31. 12. 2014, zaradi nadomeščanja delavca, ki je bil premeščen v drugo enoto. Policistka ni bila premeščena. Zaradi kršitev pogodbenih obveznosti je bilo policistki izrečeno pisno opozorilo pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, zoper policista pa je bil v mesecu septembru 2014 uveden disciplinski postopek. Disciplinska komisija mu je izrekla opomin. Delavec ima možnost pritožbe na Komisijo za pritožbe iz delovnega razmerja pri Vladi RS. Komandir se je prijavil na objavljeno delovno mesto komandirja druge enote in bil izbran. V tem primeru gre za napredovanje, delo bo namreč opravljal na višje rangirani enoti.«

 

Deli s prijatelji