KOCKA JE PADLA

Policist reševal pijanega, tožilec udaril po mizi

Objavljeno 06. avgust 2017 15.47 | Posodobljeno 06. avgust 2017 15.48 | Piše: Gordana Stojiljković

Generalni državni tožilec odločil, da bo predkazenski postopek speljalo ljubljansko okrožno tožilstvo.

Pet policijskih sindikalistov, tudi Zoran Petrovič, je zaradi dogovarjanja o tem, kje bodo ustavili ministra Koprivnikarja, dobilo izredno odpoved.

LJUBLJANA – Po tistem, ko so si policista Andreja Juga kot vroč kostanj podajali ljubljanski tožilci in tožilci specializiranega državnega tožilstva (SDT), ki je pristojno za obravnavo in pregon uradnih oseb, kot so policisti, je po mizi udaril prvi državni tožilec v državi Drago Šketa in odredil – ovadbo zoper policista, ki je zaposlen na specializiranem državnem tožilstvu, bo obravnavalo ljubljansko okrožno tožilstvo.

Policista ovadila kolega

Pisali smo že, da je policist Jug prejel opozorilo pred odpovedjo. Kot nam je pojasnila Mojca Gruden, vodja oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili, je dobil opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja, ker je »njegovo ravnanje krnilo ugled delodajalca«. Jug naj bi se vmešal v postopek kolegov policistov. Cerkniški policisti so pred časom ustavili vinjenega občana, ki je kršil javni red in mir. Vklenili so ga in odstranili s kraja kršitve. Nato naj bi se v postopek vmešal Jug, ki naj bi svoja kolega, ki sta vodila postopek, prepričeval, naj moškemu lisice odklenejo in ga izpustijo. Ker sta ga ignorirala, jima je začel govoriti, da je policist posebnega tožilskega oddelka na specializiranem državnem tožilstvu in da morata moškega, ki sta ga vklenila, izpustiti, ker je njegov prijatelj. Policista se nista dala motiti, ker pa ju je oviral pri delu, sta ga opozorila, da ga bosta kazensko ovadila. To sta tudi storila.

Pingpong med tožilci

Nato se je zapletlo, saj Juga niso želeli obravnavati na SDT, ker je, sicer zaposlen na policiji, že več kot dva štiriletna mandata začasno premeščen na oddelek SDT, ki preganja uradne osebe, med njimi kolege policiste. Da nič ne vedo o ovadbi, so nam sporočili tudi ljubljanski tožilci. Videti je bilo, da se z njim nihče ne želi ukvarjati, potem pa so odločitev o tem, kdo je pristojen za vodenje predkazenskega postopka zoper Juga, prepustili kar prvemu tožilcu v državi, generalnemu državnemu tožilcu Dragu Šketi. Kot so nam odgovorili z vrhovnega državnega tožilstva, »zadevo obravnava okrožno državno tožilstvo v Ljubljani«.

Juga je delodajalec kaznoval z opozorilom pred odpovedjo, vendar, kot je opozorila Grudnova, ne iz krivdnih razlogov, saj delodajalec ni našel znakov kaznivega dejanja.
Jug je tisti policist SDT, ki je obravnaval policiste, vpletene v afero Koprivnikar. Pet sindikalistov, tudi Zoran Petrovič, je zaradi dogovarjanja na facebooku o tem, kje bodo ustavili ministra Koprivnikarja, dobilo izredno odpoved. Vsi so zaradi tega tožili policijo in na prvi stopnji tožbe izgubili. Jug je med sojenjem odpotoval na ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) in tam pregledal dokumentacijo, ki jo je na slovensko zahtevo predala družba Facebook. Mimogrede, zaradi podobnega posredovanja za vinjenega kolega je brez službe ostal nekdanji komandir dravograjskih policistov Bogdan Brezovnik. Da je bila odločitev delodajalca prava, je menilo tudi delovno in socialno sodišče, ki je presojalo njegovo tožbo. Naši viri dvomijo, da bi enaka usoda lahko doletela tudi Juga. 

 

Deli s prijatelji