OPOZORILO PRED ODPOVEDJO

Policist pred kolegoma reševal pijanega

Objavljeno 07. julij 2017 09.15 | Posodobljeno 07. julij 2017 09.15 | Piše: Gordana Stojiljković

Policist Andrej Jug je zaradi krnitve ugleda delodajalca dobil opozorilo pred odpovedjo.

Andrej Jug je bil tisti, ki je v ZDA na sedežu FBI pregledal dokumetacijo, ki jo je na slovensko zahtevo predala družba Facebook, zaradi česar je ostal brez službe tudi sindikalist Zoran Petrovič (na fotografiji). Foto: Primož Škerl

LJUBLJANA – Policist Andrej Jug, ki dela na posebnem oddelku specializiranega državnega tožilstva – to pomeni, da preiskuje svoje kolege, osumljene kaznivih dejanj –, je prejel opozorilo pred odpovedjo. Kot nam je pojasnila Mojca Gruden, vodja oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili, je »njegovo ravnanje krnilo ugled delodajalca«. Viri iz vrst policije so ogorčeni in opozarjajo, da gre za neenakopravno obravnavo, saj policisti ostajajo brez službe tudi za manjše prekrške.

In za kaj pravzaprav gre?

Cerkniški policisti so pred dobrim mesecem ustavili pijanega občana, ki je kršil javni red in mir. Vklenili so ga v lisice in odstranili s kraja kršitve. Nič neobičajnega, postopek kot vsak drug, porečete. A ni bilo tako. Vmešal naj bi se namreč Andrej Jug, policist, ki naj bi policista, ki sta vodila postopek, prepričeval, naj moškemu lisice odklenejo in ga izpustijo. Ker ga nista upoštevala, jima je povedal, da je policist posebnega tožilskega oddelka na Specializiranem državnem tožilstvu (SDT) in da morata moškega, ki sta ga vklenila, izpustiti, ker je njegov prijatelj.


Obravnaval afero Koprivnikar

Policista se nista dala motiti, ker pa ju je oviral pri delu, sta ga opozorila, da ga bosta kazensko ovadila. To sta tudi storila, ovadbo, v kateri mu očitata kaznivo dejanje preprečitve uradnega dejanja uradni osebi, pa obravnavajo na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Juga je torej delodajalec »kaznoval z opozorilom pred odpovedjo«. Kot je še pojasnila Grudnova, »ne iz krivdnih razlogov, ker delodajalec ni našel znakov kaznivega dejanja«.

Jug, zaposlen na policiji, je že več kot dva štiriletna mandata začasno premeščen na oddelek specializiranega tožilstva, ki preganja uradne osebe, med njimi tudi kolege policiste. Kazenske ovadbe proti policistom posebnega oddelka obravnavata policija in krajevno pristojno tožilstvo, in ne SDT, kot je običajno za navadne policiste. Ovadbo proti Jugu imajo tako na mizi ljubljanski tožilci – kako daleč je preiskava, nam z ljubljanskega okrožnega tožilstva niso odgovorili.

Andrej Jug je tudi tisti policist SDT, ki je obravnaval policiste, vpletene v afero Koprivnikar. Kot je znano, je pet policijskih sindikalistov, tudi dolgoletni predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič, zaradi dogovarjanja v zaprti skupini na facebooku o tem, kje bodo ustavili ministra Koprivnikarja, dobilo izredno odpoved. Vsi so zaradi tega tožili policijo in na prvi stopnji tožbe izgubili. Jug je tisti, ki je med sojenjem odpotoval v ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) in tam pregledal dokumentacijo, ki jo je na slovensko zahtevo predala družba Facebook. 

Komandir zaradi podobnih očitkov takoj ostal brez službe


Zaradi podobnih očitkov – leta 2013 je od podrejenega policista zahteval, naj ne kaznuje njegovega znanca, ki je vozil pijan – je brez službe ostal tudi nekdanji komandir dravograjskih policistov Bogdan Brezovnik. Ravno te dni je sodišče zavrnilo njegovo tožbo zoper delodajalca in državo.

 

Deli s prijatelji