TOŽI POLICISTE

Policist ostal brez 
službe, žene in otrok

Objavljeno 29. marec 2017 21.46 | Posodobljeno 29. marec 2017 21.48 | Piše: Oste Bakal

Odpuščeni Marjan Nikl toži dvanajst policistov in še pol ducata drugih. Kolegi in šefi naj bi mu podtaknili stvari, ki jih ni storil, žena prevarala.

SVETA ANA V SLOVENSKIH GORICAH – Sedeminštiridesetletni Marjan Nikl iz Lokavca pri Sveti Ani v Slovenskih goricah je po končani kadetski šoli postal policist, nato je doštudiral na fakulteti za varnostne vede, marljivo delal in gradil, zdaj pa ostal brez vsega. Izgubil je službo policista – nabral je 26 let delovne dobe –, že prej je ostal brez družine (žene in dveh sinov), nato so ga zapustili prijatelji, brat in še nekateri družinski člani. Poleg tega se spopada z visokimi dolgovi. Kljub vsemu se ni vdal, zaposlil se je kot voznik avtobusa in tovornjaka v Avstriji.

Ker se čuti izigranega, prevaranega, ogoljufanega, predvsem pa ponižanega, Nikl vlaga zasebne tožbe, v zadnjih dveh letih jih je na različna tožilstva vložil menda vsaj ducat in pol, največ proti policistom z direktorjem Policijske uprave (PU) Maribor Danijelom Lorbkom na čelu, nekaj pa tudi proti tožilcem Specializiranega državnega tožilstva (SDT) in celo proti nekdanji ženi. Čeprav trdi, da tožilci vloženih ovadb zaradi zlorabe položaja ali pravic, nevestnega dela v službi, ponareditve ali uničenja uradnih listin, lažnega pričanja ali nasilja v družini ne jemljejo resno, je prepričan, da bo na koncu zmagovalec.

Priznal nasilje zaradi hiše?

Vse skupaj se je začelo, ko je odkril, da naj bi ga žena varala. »Jaz sem hodil v službo na PP Lenart, večinoma ponoči, podnevi sem dodatno delal kot prevoznik, gradil hišo in še študiral. Res nisem veliko pozornosti namenjal družini, ko pa sem ugotovil, kaj se dogaja z ženo, je bilo prepozno. Vse sem naredil, da bi rešil zakon in družino, a ni šlo, ker je že imela drugega in je tudi najina sinova nahujskala proti meni,« nam je razlagal Nikl, ki odločno zanika nasilje v družini, zaradi česar je izgubil službo in pristal celo v zaporu. 
Trdi, da so mu vse podtaknili nekateri policisti, zlasti šefi. Zlasti nekdanji komandir PP Lenart Jože Kernež in policist SDT Andrej Jug naj bi mu naprtila veliko neupravičenih pridržanj in nekaj tednov pripora. Nikl nam potrdi, da je na sodišču priznal krivdo za nasilje v družini, a le zato, da bi se rešil in si zagotovil vsaj službo pri novem delodajalcu, saj drugače ne bi mogel vračati posojila, ki ga je najel za gradnjo hiše.

Zanimivo, prav v času, ko smo pripravljali prispevek in poizvedovali na različnih naslovih, je tožilstvo kot neutemeljene zavrglo skoraj vse Niklove ovadbe. To ga je popolnoma šokiralo – ne more razumeti, pravi, da ga v nobeni zadevi o ničemer niti ne povprašajo.

Bivša ne bi pogrevala

Ker je Nikl marsikaj povedal tudi o bivši ženi Alenki, smo hoteli slišati, kaj o vsem tem misli ona, a smo dobili kratek odgovor, da je zadeva že mimo in je ne želi več pogrevati. 
»Na sodišču sem vse povedala in vse je dokazano, tako da je on svoje odslužil. Ne vem, kaj bi še rad, a je očitno, da ne more požreti svojih grehov in me, skupaj z otrokoma, še naprej nadleguje s sms-sporočili in podobno,« nam je kratko povedala Niklova bivša, ki je tudi zagrozila, da se bo ostro odzvala na vse morebitne žalitve na njen račun ter na račun njenih sinov.

Podobno vse očitke nekdanjega policista Nikla odločno zavračajo na PU Maribor. Poudarili so, da mu je bil izrečen ukrep izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi zaradi ugotovljenih razlogov za sum storitve kaznivega dejanja nasilja v družini. »Glede na dejstvo, da so bile ovadbe podane izključno zoper direktorja PU Maribor in policiste (pa tudi druge osebe zunaj policije), ki so kakor koli sodelovali v postopkih zoper nekdanjega policista Marjana Nikla, ocenjujemo, da gre v tem primeru za poskus diskreditacije navedenih oseb, kar je razvidno tudi iz vsebine kazenske ovadbe, ki je v veliki meri netočna, neresnična in žaljiva,« nam je povedal Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi PU Maribor, in dodal, da so tožilci prav v teh dneh zavrnili vse ovadbe proti policistom in direktorju Lorbku.

Vse ovadbe zavržene

»Omenjeno osebo kot prijavitelja obravnavamo enako pred zakonom kot vse druge osebe, hkrati pa je treba pripomniti, da državni tožilci obveščajo stranke o postopku izključno samo v posameznih primerih, ko sprejmejo tožilske odločitve, kot to predvideva ZKP. Omenjeni očitki po neenakomerni obravnavi so tako neupravičeni,« je dejal višji državni tožilec Drago Šketa, vodja ODT v Mariboru.

»Kazenske ovadbe zoper policiste PU Maribor, ki jih je vložil Marjan Nikl, je posebni oddelek SDT obravnaval in jih zavrgel, o čemer je bil Marjan Nikl vedno obveščen, saj so mu bili vsi sklepi vročeni. Gre za šest kazenskih ovadb, ki jih je Marjan Nikl vložil zoper 12 policistov s PU Maribor in enega neznanega policista,« nam je sporočila Mojca Gruden, vodja posebnega oddelka SDT.

Skoraj vse ovadbe Marjana Nikla so zavrgli, a niti to nekdanjega varuha reda in miru ne bo ustavilo. Pravi, da želi preprečiti podobne nečednosti na policiji. »Vseh 12 zavrženih ovadb sem dopolnil in znova vložil. Verjamem, da bom tokrat bolj uspešen, žal pa je očitno, da policisti in tožilstva drugi drugim krijejo hrbet,« z grenkim spoznanjem sklene naš sogovornik. 


Opravičilo

V Slovenskih novicah je bil 29. 3. 2017 objavljen članek o Marjanu Niklu. Ta nas je opozoril na napako, ki se nam je pri pripravi odgovora nehote pripetila oziroma se nam je zapisalo, da je bil Marjanu Niklu izrečen ukrep izredne odpovedi o zaposlitvi. To ni res, saj mu je bil izrečen ukrep redne odpovedi o zaposlitvi.

Policijska uprava Maribor se Marjanu Niklu za storjeno napako opravičuje.

Policijska uprava Maribor

 

Deli s prijatelji