PRAVI POGUM

Policist Janko iz deroče 
Sore rešil dva otroka

Objavljeno 29. junij 2015 09.08 | Posodobljeno 28. junij 2015 22.15 | Piše: Drago Perko

Škofjeločan je s terenskim vozilom zapeljal v reko, voda pa je zalila motor.

Gasilce sta poklicala policista. Foto: PGD Škofja Loka

ŠKOFJA LOKA – Le malo je manjkalo in deroča Sora bi v Škofji Loki vzela tri življenja. V četrtek popoldne so najhujše preprečili domači policisti in gasilci, na pomoč so prišli domačini. »Ob 17.20 smo bili obveščeni, da je v naselju Vešter osebno vozilo zapeljalo v vodo. Voznika, ki je z osebnim vozilom, v katerem je prevažal dva otroka, poskusil prečkati reko Soro, so še pred našim prihodom rešili očividci, policista PP Škofja Loka in gasilci PGD Škofja Loka pa smo vozilo potegnili na kopno. Poškodovanih na srečo ni bilo,« so kratko in jedrnato zapisali škofjeloški gasilci, a na Sori se je odvijala prava drama. OKC Kranj je bil o dogodku obveščen ob 17.11, akcija je hipoma stekla. »Na kraj dogodka smo takoj poslali našo patruljo,« so nam povedali na Policijski postaji Škofja Loka. V popoldanski izmeni sta bila Janko Rant in Polona Benedik Matko. Družno sta prihitela na kraj dogodka.

Poklicala gasilce

Situacija je bila resna, to jima je bilo jasno hipoma. Domačin se je s svojim terenskim vozilom, kot že tokrat poprej, napotil čez Soro. Menda je hotel do svoje zemlje na drugem bregu. Očitno pa ni bil pozoren na to, da je dva dni močno deževalo. Tudi zato je bil vodostaj precej višji kot po navadi. Terensko vozilo ni zmoglo čez reko, ustavilo se je na pol poti. Ni se premaknilo ne naprej ne nazaj. V najslabšem možnem scenariju bi se prekucnilo naprej in pod svojo težo pokopalo tri življenja. Pomagati niso mogli niti domačini, ki so imeli na tem koncu Sore piknik. »Takoj sva videla, da situacija ni dobra. Trije, med njimi 14- in 8-letnik, so bili v avtu,« nam začne pripovedovati Rant, 32-letni domačin, ki je že pet let policist. Take akcije še ni imel, nam prizna. »Malce je bilo panike, to je bilo treba ustaviti. So pa vsi okoli naju imeli kopico idej, kaj bi lahko naredili,« se Janko spomni prihoda na divje kopališče. S sodelavko sta nemudoma poklicala gasilce, potem pa sta se lotila dela.

As iz prtljažnika

»Treba je bilo ukrepati. Otroka sta vpila iz avta in jokala! Voda je začela pritekati v vozilo. Če bi čakali, bi jih zalilo. Ali pa bi se vozilo prevrnilo,« nadaljuje Janko. Na srečo je imel eden od domačinov v prtljažniku povezovalni trak, v žargonu pa bolj znan z imenom gurtna. Z enim od navzočih sta zabredla v vodo in z gurtno odšla do avta, drugi pa so jo držali, da ju ne bi odneslo. »Voda je bila visoka, segala nama je skoraj do vratu,« Janko da vedeti, da je vrag vzel šalo, hotel pa je še avto in tri življenja. Pa se naši junaki niso dali.

Trmasti voznik

Avto so pripeli z gurtno, potem pa skozi okno iz njega hitro spravili oba otroka. »Tolažil sem ju, kakor se vedel in znal,« še pove Janko, ki je obema povedal, da naj se nikar ne bojita, da bo vse dobro in da voda ni mrzla. »Naložil sem si ju na rame in odnesel na suho, na suhem sta se le pomirila.« Zadnji je na vrsto prišel voznik, bil je starejši, morda tudi zato tako trmast in nebogljen. »Hotel je ostati v avtu, da bo počakal na bager in potem peljal naprej,« Janko še danes ne more verjeti, da voznik ni hotel iz avta, kjer bi pričakal smrt. »Nisva oklevala, prijela sva ga in odvlekla na breg,« še izvemo od Janka, kako sta rešila voznika. Potem so svoje opravili še gasilci in bagerist, ki jim je uspelo rešiti tudi avto. »Imeli smo veliko srečo, da se je tako končalo,« še doda mož postave.

Voda zalila motor

Našli smo voznika tega terenca. To je 77-letni Venčeslav Lavtar. »Priznam, naredil sem veliko napako,« nam je dejal, vedoč, da bi se lahko precej tragično končalo. »Videl sem skale v vodi, pa sem mislil, da voda ni tako globoka. Res pa je, da je bila kalna, zato sem zapeljal skozi,« opisuje Venčeslav, ki je imel ob sebi dva vnuka, 14 in 8 let imata. S terencem, zadnjič je tu vozil pred desetimi dnevi, je zabredel v vodo, ki pa je hipoma zalila motor. »Potem ni šlo več nazaj. Pazil sem samo, da se ne pogreznemo ali prevrnemo,« pripoveduje Venčeslav. Potem je poklical hčeri, ena od njiju pa gasilce in reševalce. Venčeslav in njegova družina sta jim danes hvaležna za posredovanje in rešitev iz objema nevarne vode, ki je odnesla del poti, kmalu pa bi s sabo odnesla tudi tri življenja.

Deli s prijatelji