MOBILNA POSTAJA

Policijska postaja na štirih kolesih

Objavljeno 04. januar 2012 23.02 | Posodobljeno 04. januar 2012 17.07 | Piše: A. L.

Po vzoru iz tujine smo tudi pri nas dobili mobilno policijsko postajo.

Simon Velički, direktor PU Kranj, je od direktorja generalne policijske uprave Janka Gorška prevzel mobilno policijsko postajo.

BRNIK – Generalni direktor policije Janko Goršek je danes opoldne pred postajo letališke policije Brnik (Zgornji Brnik 130 p) direktorju policijske uprave Kranj Simonu Veličkemu simbolično predal ključe mobilne policijske postaje.

Gre za novo obliko policijskega dela, ki ga v Sloveniji uvajamo po zgledu drugih evropskih držav, zlasti Velike Britanije in Nemčije. S projektom želijo s prisotnostjo policistov na območjih, kjer ni običajnih policijskih postaj, ljudem še bolj približati policijske storitve. Mobilna policijska postaja, ki jo bodo prvi preizkusili na kranjski policijski upravi, bo namenjena preventivnemu in operativnemu delu.

Policisti več na terenu

Generalni direktor policije Janko Goršek je med drugim dejal: »Prepričan sem, da je to vozilo, ki ga bodo občani sprejeli zelo pozitivno in da v naslednjih letih ne bo ostalo zgolj pri samo enem, ampak da bo takšnih vozil veliko več. Namen tega projekta je namreč, da ljudem v lokalnih skupnostih, kjer nimamo policijskih postaj, zagotovimo vidnost in navzočnost naših policistov. Mobilna policijska postaja je namenjena izključno in predvsem preventivnemu delovanja, videti pa jo bo moč tudi na večjih športnih prireditvah in takrat, ko bomo predstavljali svoje delo, pa tudi v primerih, ko bo treba preiskovati hujše oblike kaznivih dejanj in iskati njihove storilce.« Dodal je, da je projekt delno vezan na odpravo administrativnih zadev. »V policiji imamo veliko delovnih procesov in večino časa žal naši policisti preživijo v prostorih, kjer pišejo različne izdelke in opravljajo druga opravila. Del tega projekta je namenjen tudi temu, da bodo policisti več na terenu,« je še dejal Goršek. 

Relativno visoko zaupanje v policijo

Minister za notranje zadeve Aleš Zalar je ob slavnostni predaji novega vozila vsem čestital in zaželel srečo pri opravljanju policijskega izredno pomembnega poslanstva. Izrazil je mnenje, da je mobilna policijska postaja nov prispevek h krepitvi zaupanja ljudi v delovanje policije. »Ta stopnja zaupanja je že tako relativno visoka in želim si, da se ne samo ohrani, ampak v prihodnosti poveča. Vi ste tisti, ki pri ljudeh ustvarjate občutek varnosti njihovih življenj in njihovega premoženja in to vozilo bo gotovo prispevalo k temu, da se bo policija ljudem na terenu še bolj približala. Prizadeval si bom, da bi se opremljenost slovenske policije v prihodnje postopoma izboljševala. Mislim, da smo s to policijsko postajo na štirih kolesih na dobri poti,« je še dodal Zalar. 

Deli s prijatelji