UJETA

Policijska brata Nikolić ujeli ob pomoči dilerjev

Objavljeno 17. maj 2013 11.00 | Posodobljeno 16. maj 2013 21.37 | Piše: Primož Škerl

Darka in Maria so velenjski kolegi zalotili pri jemanju podkupnine.

Velenje sta obvladovala brata Nikolić (foto: Ljubo Vukelič).

VELENJE – S celjske policijske uprave so v sredo udarili: aretirali so svoja policijska kolega, ki so ju zaradi naznanila, da sta vpletena v nečedne posle z mamili, tudi s prikritimi ukrepi zalezovali več mesecev. Po naših podatkih gre za brata Darka in Maria Nikolića iz Hramš pri Velenju, oba štejeta okoli 30 let, eden je služboval na območju Policijske uprave Koper, drugi pa na mejnem prehodu Jelšane. Poglavitni očitek se nanaša na jemanje podkupnine. Da bi vse to dokazali, so njuni kolegi opravili več hišnih preiskav na Šaleškem.

Med preprodajalci 
in poslovneži

Nikolićeva naj bi se več mesecev pečala tudi z izterjavami, a vendarle naj bi si večino denarja nagrabila na osnovi poslov s preprodajalci drog v Velenju in Ljubljani. Delovala sta tako, da sta od razpečevalcev vzela od 500 do 1000 evrov, v zameno pa sta njihove grehe zamolčala. Dilerji so bili tudi njuna podatkovna baza – drug drugega so naznanjali, policista pa naj bi si bojda pomagala še s sledilnimi napravami. Med njunimi žrtvami so se znašli tudi nekateri podjetniki, ki sta jih zavajala z raznimi zgodbami, da so se znašli v nevarnosti in da so ogroženi tudi posli. Za plačilo naj bi bila pripravljena poizvedeti, od kod grozi nevarnost.

Pripravili
 so jima past

Z malce poizvedovanja po velenjskem kriminalnem podzemlju smo se dokopali do nekoliko drugačne zgodbe. Tako naj bi bila brata Nikolić predvsem strah in trepet šaleških prekupčevalcev. Med njimi teče neizprosen boj, policista naj bi jim prišla prav, kadar jo je bilo treba zagosti konkurentom. Pomembno je predvsem to, da domnevno goljufiva moža postave nista neposredno delovala v škodo poštenih državljanov niti jih nista ogrožala, temveč v škodo prekupčevalcev, ki so na določeni točki bržčas ugotovili, da bi bilo veliko bolje, če bi se ju nekako znebili.

V past so ju zvabili s pomočjo enega od znanih celjskih odvetnikov, ki je z navodili oborožil enega od večjih prekupčevalcev, ki je sicer reden gost kazenskega oddelka celjskega okrožnega sodišča in je verjetno tudi pripravljen tako trgovati.

Zabave po velenjskem podzemlju

Ko se je predsinočnjim razvedelo za aretacijo osovraženih bratov Nikolić, so v nekaterih velenjskih gostinskih lokalih priredili zabave, saj so se otresli policijskih nebodijutreba in hkrati dobili krila. Toda država in policija sta se znašli v položaju, ko preprodajalci zapirajo policiste in ne obratno. Zdaj bodo lahko bolj ali manj nemoteno delali naprej, kajti lokalna policija jim pač ne pride do živega.

Zdaj dilerji zapirajo policiste in ne obratno. Ti bodo lahko nemoteno delali naprej, kajti lokalna policija jim ne pride do živega.

Ravno v drobnih preprodajalcih sta policista odkrila tržno nišo. Zaplenila sta jim drogo in denar, od njih zahtevala, naj razkrijejo dobavitelja, za kar jih ne bi prijavila, zaplenjeno pa bi jim vrnila. Ko sta prišla stopničko višje, sta mamila najbrž pometala v reko Pako, denar obdržala, pri dobavitelju pa bržčas izposlovala donosnejši posel. V podzemlju še pravijo, da se pri večjih prekupčevalcih pač nista vedla tako. Takrat je bilo vse po zakonu. A pri manjših, šibkejših, nezaščitenih in zato ranljivejših, ki jih policija najbrž nima časa niti povohati, čeprav se pojavljajo v okolici šol, sta zaznala (poslovno) priložnost.

Delovala sta na lastno pest, kar je seveda kaznivo. Podrobnosti se bodo razkrile v sodnem postopku, ki bo podobno kot preiskava, ki se je šele začela, gotovo dolgotrajen in zapleten. Policista sta menda vedela, da nekaterim razpečevalcem ne moreta do živega, saj imajo zveze, bojda pa nista nikogar izsiljevala, kot jima očitajo v ovadbi, temveč sta se želela – za svoj žep – dokopati do čim več prekupčevalcev. Kot sami pravijo, policija z njimi sodeluje, ker s tem rešuje lastno problematiko, ne dela pa za dobro ljudi. Pravijo, da bo resnica že prišla na dan, a zanje je najvažneje, da bodo v Velenju lahko delali v miru.

Razpisali so se forumaši

Na zelo obiskanem forumu Velenje.com se je takoj, ko je prišla na plan novica o aretaciji bratov Nikolić, razplamtela debata o policistih in razpečevalcih. Del forumašev je zadovoljen, da policisti zmorejo in znajo očistiti svoje vrste, zadovoljni so z delom specializiranih tožilcev in nekaterih posameznikov, pri čemer izražajo upanje, da bodo nadaljevali v začrtani smeri, saj da obstaja še več takšnih šerifov. Nekdo je pripomnil, da oba policista čakajo grenke preizkušnje, potem ko bosta vrnila znački, saj sta marsikomu stopila na žulj, nekoga drugega zanima, kateri od velenjskih ovaduhov se je dogovoril s policisti za to akcijo. V odgovoru je neki forumaš navedel, da sploh ni pomembno, kdo jima je izročil denar, temveč je bistveno to, da sta ga vzela in da bo to dokazano. Na forumu se poraja vprašanje, kako naj sodstvo še verjame v pričanje uradnih oseb, nekomu pa vse skupaj smrdi, kako sta policista in povrhu še brata tako osnovnošolsko nasedla. Nekdo je še hudomušno pripomnil, da so določeni dilerji res bili oškodovani, ko sta jim pobrala robo in denar, zdaj imajo možnost tožiti državo za neobdavčen denar, ki je zaslužen s poštenim preprodajanjem... 

Deli s prijatelji