RAZOČARAN

Policijo čakal zaman, v akcijo je šel sam

Objavljeno 17. november 2013 18.35 | Posodobljeno 17. november 2013 23.12 | Piše: P. J.

Nad postopki in delovanjem policije je bil lastnik trgovine šokiran.

Policisti so ujeli tatu (fotografija je simbolična)

LJUBLJANA – Tatovi so pred nekaj tedni v središču Ljubljane ukradli tri nove iphone 5c. Lastnik trgovine Miloš Mitrović je takoj stopil v akcijo, predal zadevo policistom, da bi telefone dobil nazaj. Kot strokovnjaku in poznavalcu na tem področju mu je bilo jasno, da lahko telefone kmalu najde, saj ima vsak s svojo unikatno številko IMEI, ki organom pregona omogoča popolno sledljivost. A Mitrovićev pristanek je bil trd, ko je ugotovil, da njegova logika nima kaj dosti povezave z resničnostjo.

Od enega policista k drugemu

Kot je zapisal v reviji Monitor, se policistom, ki so prišli popisat zadevo, ni mudilo, da bi pregledali posnetke kamer, ki so pri nečednem delu ujele tatiča. Prijatelji so Mitrovića obvestili, da nekdo njegove tri telefone prodaja kar na Bolhi. Po podatkih, ki so bili objavljeni poleg oglasa, je bilo razvidno, da gre točno za telefone, ki so bili ukradeni. Mitrović ni izgubljal časa in je odšel na policijo, kjer so mu povedali, da 'njegov' policist pride čez dva dni, policist, s katerim je govoril, pa naj bi dejal: »Vi kar pejte to kokr kupt, in če bodo res vaši, pokličte policijo.« Lastnik telefonov je nato pojasnil drugemu policistu, kako ve, da so telefoni res njegovi, ko pa je popoldne spet želel govoriti z njim, so mu na postaji dejali, da pride čez dva dni.

Kupoval je svoje telefone

Potem ko se je že več časa ukvarjal s tem, da bi dobil nazaj svoje ukradene telefone, se je odločil, da bo zadevo res vzel v svoje roke. Sodelavka se je s prodajalcem dogovorila, da njen fant pride po telefon v roza odtenku. Mitrović se je nato sestal s prodajalcem v lokalu, kjer je preveril pristnost telefonov, sodelavec pa je v tem času obvestil policijo, da ta ravno kupuje svoje ukradene telefone. Policisti so prišli in popisali prodajalca, telefone pa so Mitroviću vrnili. Ko je lastnik trgovine mislil, da je zadeva končana, pa so ga policisti poklicali in dejali, da mora telefone vrniti, saj naj bi imel moški, ki mu je telefone prodal, originalen račun nekega podjetja, ni pa jasno, kako je to podjetje te telefone dobilo. »Sam sem te telefone vmes že prodal in zdaj le še razmišljam, česa vse me bodo obtožili,« je za konec še zapisal šokirani Mitrović.

Na PU Ljubljana pravijo, da je zaradi preprečitve zlorab z odtujenim mobilnim telefonom dobro, da oškodovanec o kraji čim prej obvesti operaterja. »Če se oškodovanec odloči kaznivo dejanje prijaviti policiji, je priporočljivo, da ima s seboj razpoložljivo dokumentacijo o mobilnem telefonu, s katere bodo razvidni podatki, ki so pomembni za identifikacijo (znamka, tip, IMEI-številka, podatki o SIM-kartici, druge karakteristike, predelave, popravila, poškodbe ...). Policija preiskuje kazniva dejanja na podlagi določil zakona o kazenskem postopku in na podlagi danih pooblastil. Taktika in metodika preiskovanja kaznivih dejanj pa sta odvisni od vsakega posameznega primera.«

Deli s prijatelji