FINANČNE TEŽAVE

Policiji zmanjkuje denarja – tudi za gorivo

Objavljeno 05. maj 2014 22.36 | Posodobljeno 05. maj 2014 22.36 | Piše: STA, Mo. S.

Policijska vozila so vse starejša, več kot 1000 vozil ima po več kot 250.000 prevoženih kilometrov in so starejša od desetih let.

V trčenju v Novi Gorici je bila poškodovana ena oseba.

LJUBLJANA – Policija bi za pokritje najpomembnejših stroškov letos potrebovala še dobrih 10 milijonov evrov, je dejal generalni direktor policije Stanislav Veniger. Policijo je posebej prizadela sprememba proračuna za letošnje leto, ki ji je odnesla 21 milijonov evrov. Z vlado so se pozimi le dogovorili za dodatne tri milijone, ki so jih namenili za zaposlovanje novih kriminalistov za področje gospodarske kriminalitete in osnovno opremo zanje. »Vse ostalo pa je stvar dogovorov,« je danes povedal Veniger.

Minister za notranje zadeve Gregor Virant je po njegovih besedah seznanjen s situacijo, prepričan je, da tudi na finančnem ministrstvu vedo, da varčujejo in da delajo z minimalnimi sredstvi, rezultati pa so na drugi strani dokaj dobri. Kot je dejal Veniger, sredstva, ki jih imajo letos na razpolago, zadoščajo za približno devet mesecev. Ob tem je poudaril, da niso problem plače, saj se je število zaposlenih na policiji v štirih letih zmanjšalo za več kot 600. Težava so materialni stroški, kjer so letno povprečno porabili okoli 50 milijonov, letos pa je predvidenih okoli 30. Podobno je pri postavki za investicije, kjer je bila povprečna poraba okrog 14 milijonov, zdaj pa jih je na voljo dobrih pet.

Težave tudi z voznim parkom

Vozila so vse starejša, več kot 1000 vozil ima po več kot 250.000 prevoženih kilometrov in so starejša od 10 let, kar predstavlja polovico voznega parka. To pomeni velike stroške vzdrževanja in okvare, je pojasnil prvi mož policije. Letos je sicer iz schengenskih sredstev predvidena dobava 300 novih vozil, vendar bodo ta šla na schengensko mejo. Situacijo bodo skušali nekoliko urediti s prerazporeditvijo še voznih vozil, starejših od pet let, ki so bila doslej na meji, v notranjost države.

Sredstev primanjkuje tudi za osebno opremo policistov, računalniško opremo, sistem zvez. »Težava je, ker se zadeve vlečejo iz leta v leto in se nikoli ne sanirajo. To ni problem, ki je nastal zdaj, je pa zdaj toliko večji, ker je oprema še starejša,« je dejal Veniger. Poudaril je, da morajo policisti imeti primerno opremo in jo tudi uporabljati, sicer sta lahko ogrožena tudi njihova varnost in življenje. »Lahko pa se s starimi vozili tudi zgodi, da se ravno ob intervenciji pokvari vozilo,« je dodal. Tudi stavbe policije so energetsko zelo potratne in zato veliko porabijo predvsem pozimi za ogrevanje, je še našteval.

Varčujejo, kolikor se da

Vseeno meni, da policiji ne bo zmanjkalo sredstev denimo za gorivo za policijska vozila. Poudarja tudi, da ves čas varčujejo, v ta namen je tudi ustanovil posebno delovno skupino, ki išče mogoče rezerve. Kar še lahko naredijo, je to, da se dokončanje načrtov ali projektov, ki niso tako nujni, prestavi. Tako je denimo z dokončanjem prostorov za Nacionalni forenzični laboratorij, ki naj bi bil dokončan prihodnje leto, za njegovo dokončanje pa potrebujejo še okoli dva milijona evrov.

Deli s prijatelji