KLIC NA POMOČ

Policiji manjka 10 milijonov, grozi »kolaps sistema«

Objavljeno 07. maj 2014 17.14 | Posodobljeno 07. maj 2014 17.14 | Piše: STA, A. L.

Na področju prometa se po besedah generalnega direktorja varnost počasi, a vztrajno izboljšuje, kljub temu pa je Slovenija po številu mrtvih še vedno slabša od evropskega povprečja.

Stanislav Veniger.

LJUBLJANA – Generalni direktor policije Stanislav Veniger je na novinarski konferenci, na kateri so predstavili delo v letu 2013, dejal, da je policija lani delovala v zaostrenih finančnih razmerah, kljub temu pa je bila pri delu uspešnejša kot leta prej. Lani so policisti obravnavali največ kaznivih dejanj doslej, pri tem pa dvignili njihovo preiskanost. Po besedah Venigerja so tako preiskali 47,2 odstotka vseh kaznivih dejanj, pri čemer je zadovoljen zlasti s preiskanostjo najtežjih kaznivih dejanj, kot so umori, uboji in posilstva, ki so preiskani skoraj 100-odstotno.

Petina skoraj gospodarske kriminalitete

Posebno pozornost je po besedah Venigerja policija posvetila pregonu gospodarskega kriminala in korupcije. Tako je delež gospodarske kriminalitete lani znašal 17,4 odstotka vseh kaznivih dejanj, kar je največ v zadnjih petih letih, lani pa so začeli tudi popolnjevanje enot za pregon gospodarskega kriminala in za to področje zaposlili 51 novih ljudi.

Na področju prometa se po besedah generalnega direktorja varnost počasi, a vztrajno izboljšuje, kljub temu pa je Slovenija po številu mrtvih še vedno slabša od evropskega povprečja. Zmanjšuje se sicer tudi število kršitev predpisov o javnem redu.

Več policije na avtocesti?

V prihodnje namerava policija po besedah Venigerja svoje dejavnosti ciljno usmeriti v preprečevanje ropov in drznih tatvin na avtocestnem križu, preprečevanje tatvin vozil (ki se povečujejo), preprečevanju trgovine z drogami in preprečevanju nasilja na športnih prireditvah.

Po oceni Venigerja je Slovenija tudi po zaslugi policistov danes še vedno ena najvarnejših držav. Je pa opozoril, da policija deluje v zelo zaostrenih finančnih razmerah in da bo za svoje delovanje letos nujno potrebovala dodatnih 10 milijonov evrov, sicer se lahko »zgodi kolaps sistema«. Trenutno imajo denarja za devet mesecev, torej do septembra, pogovori o dodatnih sredstvih s pristojnimi organi pa potekajo, je povedal.

Deli s prijatelji