FIZIČNA SILA

Policija zaradi napada nad Janeza Zemljariča?

Objavljeno 23. januar 2014 12.32 | Posodobljeno 23. januar 2014 17.29 | Piše: A. L.

Napad je toliko bolj nedopusten zato, ker ima Zemljarič še danes veliko vlogo v slovenski politiki in gospodarstvu, pravijo.

Janez Zemljarič je kot šef Udbe po dokumentih Romana Leljaka odobril umore.

LJUBLJANA – »Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) ostro obsoja fizični napad nekdanjega načelnika SDV Janeza Zemljariča na novinarsko ekipo Pop TV, medtem ko ga je ta želela vprašati o udbovskih umorih in njegovi vpletenosti vanje. Napad je toliko bolj nedopusten zato, ker ima Zemljarič še danes veliko vlogo v slovenski politiki in gospodarstvu,« so sporočili iz omenjenega združenja.

Podpirajo vse novinarje, ki raziskujejo to mračno obdobje slovenske zgodovine, ki nam ga v dobrih dveh desetletjih parlamentarne demokracije še vedno ni uspelo razčistiti, so dodali. »Žal pri tem raziskovanju tudi člani ZNP doživljajo politične pritiske in druge grožnje, celo s smrtjo. Pred kratkim je, denimo, udeleženec proslave na Dražgošah v kamere napadel vse, ki razkrivajo zločine SDV (Udbe) in ob tem izjavil: 'Zdaj bi morala biti, zdaj, zdaj, in bi jih že pospravila.' ZNP v zvezi s tem poziva policijo in državno tožilstvo, da nemudoma ukrepata in opravita pogovor z ostarelim zagovornikom revolucionarnega nasilja,« je zapisano v sporočilu javnosti.

Prizadetemu snemalcu Pop TV predlagajo, da zoper Zemljariča poda kazenski pregon, od policije pa pričakujejo, da se bo ustrezno odzvala.

Zemljaričevo dejanje »povsem nedopustno«

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) opozarja, da je bilo Zemljaričevo dejanje »povsem nedopustno«. Čeprav Zemljarič formalno ne opravlja več nobene politične ali druge javne funkcije, je zaradi vloge v politiki in gospodarstvu javna osebnost. Odgovori, ki jih novinarji želijo od njega, so po opozorilu društva v javnem interesu. Fizični napad na medijsko ekipo je zato »neprimerna poteza, ki v demokratičen medijski prostor ne sodi«, so zapisali v sporočilu za STA.

Dodajajo, da je po dostopnih informacijah novinar Pop TV ravnal korektno. A ob tem opozarjajo na 14. člen kodeksa novinarjev, po katerem novinar lahko zvočno in slikovno snema ter fotografira le po privolitvi snemane oziroma fotografirane osebe. Izjemoma sme novinar snemati in fotografirati brez privolitve, kadar utemeljeno meni, da bo tako razkril informacije, ki so v interesu javnosti.

Deli s prijatelji