PREDRZNO

Policija z radarjem kar na zasebno dvorišče

Objavljeno 06. oktober 2012 10.30 | Posodobljeno 06. oktober 2012 10.30 | Piše: Milan Glavonjić

Pintarjevi iz Sodražice imajo dovolj policistov, ki bivakirajo kar na njihovem dvorišču.

Kaj počnejo med delovnim časom policisti na zasebnem zemljišču (foto: zasebni arhiv)?

SODRAŽICA – »Kakšna pravna država neki, ko te na lastnem dvorišču represivna oblast, kadar se ji zahoče, lahko žali, grozi ali nadere! Pred pragom hiše pa celo vklene!« Ne zgolj zaradi, kot je dejal, nedostojnega vedenja, ampak še vrsto drugih (pravnih) razlag na ravnanje mož v modrem pričakujeta od pristojnih na Generalni policijski upravi oče in sin Andrej in Rok Pintar iz Sodražice.

Policista avtomobila nista hotela umakniti

Vse se je odvrtelo kot v dobro zrežiranem filmu, s scenarijem, ki je bil Pintarjevim tuj. »Točno tako. Ob koncu tedna smo imeli doma mirno družinsko zabavo. Hčerka, ki študira v Avstriji, je prišla s fantom, zraven je bil še Rok. Štirje smo ob dobri hrani spili liter vina in nič več. Torej nobenega hrupa. Okoli pol desete sem opazil, da je na našem dvorišču parkirana škoda sive barve. Stopil sem bližje, v avtu sta sedela policista. Vprašal sem ju, kaj se dogaja. Višji od njiju mi je vzvišeno dejal, češ kaj te briga. Kako, kaj me briga, avtomobil je stal na moji zemlji, zato sem jima rekel, naj ga umakneta. Ni zaleglo. Še več, zahteval je, naj jima prinesem zemljiškoknjižni izpisek. Ko sem mu znova rekel, naj umakne avto, ker je zaprl dostop na dvorišče, je hotel, da se izkažem z osebnim dokumentom. Nisem ga hotel dati, saj sem mu ponovil, da stojim na svoji lastnini. Mar to ni dovolj?!« je Andrej opisal nočni dogodek, ki bi ga rad čim prej pozabil, a ga zaradi tega, kako so ga obravnavali, preprosto ne more. Vse dogajanje, tudi to, da naj bi mu policist grozil s čakanjem noč in dan na cesti, je podrobno spisal v pritožbi. Postavljanje policijskih patrulj, ki v glavnem merijo hitrost, na tujo lastnino se mu ne zdi pravilno, večkratni obisk iste lokacije pa lahko ljudje razumejo tudi drugače.

Še več, zahteval je, naj jima prinesem zemljiškoknjižni izpisek!

 »Ali sem res kakšen barabin, da me preverjajo?!«

Pintarja je predvsem zanimalo, od kod je bila ta policijska patrulja, predvsem pa, zakaj so tako ravnali z njim, zato je večkrat klical na Policijsko postajo Ribnica in Policijsko upravo Ljubljana. Odgovora ni dobil. Osupel pa je bil nad nočno nadaljevanko, ki bi jo lahko poimenovali tudi po pesmi nekdanje jugoslovanske zasedbe Bijelo dugme (Milicija trenira strogoću). Policisti so obravnavali tudi njegovega sina Roka. Ta je v pritožbi opisal, kaj se je dogajalo z drugo policijsko patruljo, ki je prav tako zapeljala na dvorišče. Pred delavnico svojega očeta, kjer je zaposlen, je po opravljenih manjših delih stal s cigareto v roki. Tudi od njega so zahtevali podatke, Rok pa sprva ni vedel, s kom ima opravka. »V noči res nisem mogel prepoznati, da sta to res policista, nobene oznake na avtu ni bilo videti,« je dejal. Kmalu sta iz vozila izstopila moška. Rok se je zaradi lastne varnosti umaknil korak nazaj in ju vprašal, kdo sta in zakaj potrebujeta njegove podatke, saj le stoji pred svojo hišo. »Ali sem res kakšen barabin, da me preverjajo?! Doslej nisem imel prav nobenega opravka s policijo, zato se mi je zdel ta postopek nenavadno čuden,« se mu je zavrtelo v glavi.

Nato sta ga zgrabila. »Grob prijem enega izmed njiju sem začutil na rami, drugi mi je začel kriviti roko proti hrbtu. Obvladala sta me po dvajsetih metrih izmikanja, vmes se mi je strgala jakna, in vrgla na tla ter me pred vhodom pod hišni nadstrešek vklenila, privedla do vozila in poklicala marico. No, za tolažbo sta mi dejala, 'glede na to, da reagiraš mirno, ti bova odklenila lisice.'«

Toni in Matej iz Ribnice

Rok je nato na pomoč poklical očeta in ta je od policistov zahteval osebne podatke. Vljudno sta dejala, da sta Toni in Matej s Policijske postaje Ribnica. Z uradnimi dokumenti se nista izkazala, saj jih menda ne nosita s seboj. Ker zapisnika, ki sta ga zahtevala Pintarjeva, nista sestavila na kraju samem, so ju napotili v Ribnico. Na tamkajšnji policijski postaji sta pozneje o dogodku spregovorila še Rokova sestra in njen partner. Pintarjeva sta zatrdila, da tudi tam ni šlo vse gladko, namreč pri sestavi zapisnika Tonija in Mateja sploh ni bilo.

Na Policijski upravi Ljubljana, za podatke o tem PP Ribnica ni pristojna, so v zvezi z omenjenim dogodkom zapisali le, »da lahko potrdijo, da so policisti Policijske uprave Ljubljana med izvajanjem nalog javne varnosti v Sodražici 29. 9. 2012 nekaj pred 23. uro obravnavali kršitev javnega reda in miru in uporabili tudi prisilna sredstva (za čas, da se vzpostavi javni red). Kršitelju bo izdan tudi plačilni nalog.«

Položnici za 800 evrov

Rok je v četrtek prejel dve položnici po 400 evrov, torej skupaj 800, ki sta mu jih izdali Policijska postaja Ribnica in Policijska uprava Ljubljana.

Vprašanj za policijo pa je še zdaj več kot odgovorov: Mar lahko, meni nič, tebi nič, parkirajo in merijo hitrost kar na zasebnem dvorišču? Mar niso dolžni povedati, zakaj se gibajo po zasebni lastnini? Mar niso dolžni s seboj nositi dokumentov? Mar ...

Deli s prijatelji