MEJA

Policija v pričakovanju arbitraže: Dopuščamo možnost napetosti

Objavljeno 27. junij 2017 19.25 | Posodobljeno 27. junij 2017 19.23 | Piše: STA, Mo. S.

Slovenija zatrjuje, da bo odločbo sodišča spoštovala, ne glede na to, kakšna bo.

LJUBLJANA – Slovenska policija je že nekaj časa pripravljena na skorajšnjo odločitev arbitražnega sodiščaimage o meji med Slovenijo in Hrvaško, bo pa vse odvisno od razvoja dogodkov, je danes ob robu slovesnosti ob dnevu policije dejal generalni direktor policije Marjan Fank. Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar incidentov ne pričakuje.

Kot je povedal Fank, sta za zdaj dve glavni neznanki, in sicer prva, kakšna bo sodba, in druga, kakšne bodo usmeritve vlade in drugih organov. »Seveda smo za svoje področje pripravljeni že nekaj časa, vse pa bo odvisno od razvoja dogodkov. Nekako dopuščamo možnost, da bi lahko prihajalo do posameznih napetosti, ampak jaz iskreno upam, da bodo prevladali zdrav razum in hladne glave ter in da se bomo izognili konfliktom in jih v primeru, da se pojavijo, tudi reševali na kultiviran način,« je dejal Fank.

Ministrica je zatrdila, da bo policija svoje naloge opravila strokovno in zakonito. »Na incidente nikakor ne računamo, ker to nikakor ne more biti niti predpostavka za reševanje tega problema. Vsekakor pa bo policija, ki je samo eden od akterjev v tej zgodbi, in to je dejansko izziv za celotno državo, svoje delo opravila strokovno in zakonito,« je dodala ministrica.

Dokončna odločitev

Arbitražno sodišče bo v četrtek objavilo dokončno odločitev o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško tako na kopnem kot na morju. Mejo morajo določiti na podlagi pravil in načel mednarodnega prava, ob upoštevanju pravičnosti in načela dobrososedskih odnosov pa morajo določiti tudi stik oziroma »junction« Slovenije z odprtim morjem in režim za uporabo ustreznih morskih območij.

Odločba bo dokončna, brez možnosti pritožbe, državi pa naj bi ju implementirali v šestih mesecih. Slovenija zatrjuje, da bo odločbo sodišča spoštovala, ne glede na to, kakšna bo. Hrvaška pa na drugi strani napoveduje nasprotno in zatrjuje, da je iz arbitraže izstopila zaradi afere z nedovoljenimi pogovori med slovenskima arbitroma in agentko, ker da je s tem proces nepovratno kontaminiran. Arbitražno sodišče je lani te obtožbe že zavrnilo in zatrdilo, da kršitve niso bile tako hude, da ne bi moglo dokončati svoje naloge.

Deli s prijatelji