(RE)AKCIJA

Policija v Celovških dvorih

Objavljeno 17. oktober 2013 19.20 | Posodobljeno 17. oktober 2013 19.20 | Piše: A. L.

Preverjali so že izvor avtodelov, ki so bili najdeni na omenjenem območju. Po dosedanjih ugotovitvah ti ne pripadajo odtujenim vozilom.

LJUBLJANA – Po objavi članka o dogajanju v Celovških dvorih se je odzvala policija in zanikala del navedb bralca. Spodaj objavljamo odziv Policijske uprave Ljubljana v celoti. 

Preberite tudi FOTO: Grozljivka v Celovških dvorih: Strah nas je za življenjeimage.


PU Ljubljana: Že prve ugotovitve ne kažejo stanja, kot je prikazano na fotografijah

V medijih se je ponovno pojavilo pismo »anonimne« osebe, ki je k sporočilu priložila tudi fotografije dogajanja v kompleksu Celovški dvori. Policija o teh dogodkih ni bila obveščena (tulci, tarče ...).  Kljub temu so se policisti odzvali in trenutno preverjajo okoliščine, ki so prikazane na fotografijah.

Policisti okoliščine, ki so prikazane na fotografijah (in so se zgodile na delu, kjer ni nadzora pristopa oziroma je dostopen prav vsem) preverjajo, vendar že prve ugotovitve ne kažejo stanja, kot je prikazano na fotografijah. Ravno zato je zelo pomembno, da občani o zadevi policijo obvestijo takoj, ko jo opazijo, saj se z odlašanje kraj dogodka spremeni in uničijo se sledovi, ki so pomembni za nadaljnje preiskovanje.

Policija je prav tako že preverjala izvor avtodelov, ki so bili najdeni na omenjenem območju. Po dosedanjih ugotovitvah deli ne pripadajo odtujenim vozilom. Prav tako je preverjen status večine vozil, na katerih niso nameščene registrske tablice. Vozila so samo odjavljena iz prometa, nekateri lastniki pa nastanjeni v Celovških dvorih.

Dostop do nekaterih delov zgradbe je še vedno omogočen vsem.

Ob prvih medijskih objavah je policija pozvala vse (tudi z objavljenimi obvestili v stanovanjskem kompleksu), da o dogodkih, ki bi lahko imeli znake kaznivih dejanj ali prekrškov, takoj obvestijo policijo na 113 ali anonimni telefon 080 1200 (kjer lahko povsem anonimno obvestijo o omenjenih ravnanjih). Z različnimi oblikami dela (zbiranje obvestil, pogovori s stanovalci, lastniki stanovanj, s podjetji, ki imajo v lasti neprodana stanovanja, upravljavcem ...) se do danes niso potrdile navedbe raznih sporočil (tako tudi anonimnih), medijskih objav ..., ki nakazujejo, da so v Celovških dvorih prisotne različne kriminalne dejavnosti. Prav tako policija, kljub pričakovanju, ni prejela nobenih dodatnih konkretnih informacij (zgolj splošne navedbe tudi v anonimkah), ki bi potrjevale obstoj organiziranih oblik kriminalitete (prostitucije, igre na srečo, promet s prepovedane drogami ...).

Prav tako po do zdaj preverjenih podatkih policija ni prejela prijave lastnikov stanovanj (v mislih imamo nezasedana) o neupravičeni vselitvi ali neupravičeni uporabi stanovanj.

Po neuradnih podatkih (prosimo, da upoštevate tudi dejstvo, da ni nujno, da so omenjeni dogodki neposredno vezani na stanovanjsko sosesko, ampak da so se zgodili v bližini ter da se podatki lahko tudi spremenijo) so policisti PU Ljubljana v letu 2013 (med 1. 1. in 31. 7. 2013) 27-krat posredovali zaradi kršitev javnega reda in miru. S področja kriminalitete je bilo obravnavanih 9 poškodovanj tuje stvari, 3 vlomi v stanovanje, 6 vlomov v vozila, 21 vlomov v kleti ter več tatvin registrskih tablic.

Policisti so med opravljanjem nalog javne varnosti na omenjenem območju našli in zasegli 2 ukradeni osebni vozili ter več registrskih tablic.

Policisti so o ugotovitvah, ki se nanašajo na dele mehkega varovanja, že obvestili upravljavca in lastnike (prost dostop do nekaterih delov zgradb, pomanjkljiva vstopna kontrola ...). Po dosedanjih izkušnjah so kraji, kjer ni nadzora dostopa, zanimivi tudi za nestanovalce. Policija je, tako kot v ostalih naseljih ali kompleksih, prisotna tudi v Celovških dvorih, vendar lahko največ naredijo prav stanovalci s pravočasnim obveščanjem o dogodkih. Policija bo tako kot na drugih območjih spremljala varnostno dogajanje in tudi takoj ukrepala, če bo zaznala dogodke, ki so v njeni pristojnosti.

Ponovno pozivamo vse, da naj policijo na številko 113 obveščajo takoj, ko zaznajo kakršno koli dogajanje, ki bi lahko imelo znake kaznivega dejanja ali prekrška. Več konkretnih informacij pa lahko sporočijo tudi na anonimni telefon 080 1200.

 

Deli s prijatelji