KRIZA

Policija: V Brežicah ni znova zagorelo

Objavljeno 21. oktober 2015 20.02 | Posodobljeno 21. oktober 2015 21.27 | Piše: T. L.

Hrvaški portal je poročal, da je okoli 16. ure znova zagorelo v Brežicah. Informacijo so na PU Novo mesto zanikali.

LJUBLJANA – Tudi danes je dogajanje na slovenskih mejah pestro. Dan je zaznamoval dopoldanski požar v sprejemnem centru Brežice, ki bi se lahko končal tudi s smrtnimi žrtvami. 

19.25: Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je danes za STA poudarila, da slovenska policija vlaga izjemne napore in da se poskuša z Avstrijo dogovoriti za čim večji sprejem beguncev. A tudi Avstrija ima težave z zagotavljanjem kapacitet beguncev, zato je po njenem mnenju velika verjetnost, da jih bodo v kratkem nehali sprejemati, je dodala.

»Ljudje, ki so prisiljeni počakati, so nervozni in potem nam to povzroča dodatne težave,« je dejala. »Situacija je zelo komplicirana, ampak policija svoje delo odlično opravlja,« je dodala. Ministrica iz Avstrije sicer še ni prejela dokončnega signala, da bo zaprla mejo oziroma da bo omejila sprejemanje beguncev iz Slovenije. Če bi se Nemčija in nato Avstrija odločili za to, bi se morala temu primerno odzvati tudi Slovenija, je ponovila.

19.15: Bojan Kitel iz PU Maribor je sporočil, da so iz sprejemnega centra Središče ob Dravi vse tujce prepeljali v nastanitveni center Šentilj, tako da je ta zdaj prazen. V nastanitvenem centru Šentilj je, potem ko so tja z območja PU Novo mesto z vlakom pripeljali 1200 tujcev, trenutno nastanjenih okoli 2300 ljudi. Tja je na poti tudi še 220 tujcev iz sprejemnega centra Gruškovje, v Gruškovje pa je na poti na registracijo še zadnjih okoli 300 tujcev, ki so včeraj nedovoljeno vstopili v Republiko Slovenijo v Paradižu.

V tem trenutku nimajo napovedanega nobenega novega prihoda tujcev na območje PU Maribor iz Republike Hrvaške, je sporočil Kitel. Pop TV pa je poročal, da je na Obrežju na hrvaški strani že 1300 beguncev, kot smo poročali, pa iz Rigonc proti Brežicam hodi skupina 1600 beguncev. 

19.06: Navedbe, da naj bi ministrstvo za notranje zadeve kupovalo ograje ali žice, je zanikal državni sekretar Boštjan Šefic, poroča portal 24ur.com.

18.59: Naval beguncev na slovensko mejo se nadaljuje. Najbolj obremenjeni sta območji Brežic, kjer vstopajo, in Šentilja, kjer jih največ prečka mejo z Avstrijo. Policija si prizadeva, da bi na tej meji vzpostavili še eno vstopno točko. Doslej je v državo vstopilo prek 25.000 migrantov, samo v torek 8000, poroča STA, policistom pa so na pomoč prišli dodatni vojaki.

18.40: V oddaji Svet na Kanalu A pa poročajo, da je po njihovih zanesljivih, a neuradnih infotmacijah Slovenija EU zaprosila za žico. 

18.27: Novinar Miha Kranjc s Pop TV na twitterju piše, da v Dobovi begunci z vejami kurijo ogenj.

Dogajanje v Šentilju. (Vir: Youtube via TOPTV Slovenija)

17.30: Sicer pa po železniški progi iz Hrvaške peš prihajajo v Slovenijo novi begunci. Hrvaška jih je namreč ob meji izpustila iz desetih vagonov. Gre za približno 1500 ljudi. Slovenska policija o njihovem prihodu ni bila obveščena. Begunci so se odpravili v Rigonce.

Okoli 1600 beguncev se iz Rigonc pri Dobovi odpravlja proti Brežicam. Po zadnjih podatkih jih bo do nastanitvenega centra policija pospremila kar peš. 

17.15: Portal Dnevnik.hr poroča, da v sprejemnem centru v Brežicah znova gori. Portal je poročal, da so begunci nekaj pred 16. uri sami zažgali kamp zaradi nezadovoljstva, češ da so že tri dni v centru in da niso dobili ne hrane ne vode. Portal še piše, da so besede beguncev potrdili tudi prostovoljci, ki pravijo, da se Slovenija ni najbolje znašla v begunski krizi. Na terenu so po poročanju portala tudi gasilci.

Informacije smo preverili na policiji. Na PU Novo mesto nam je Alenka Drenik povedala, da informacije hrvaških medijev ne držijo. V centru pa trenutno še čistijo pogorišče, že kmalu pa bodo lahko na območju lahko nastanjeni begunci. Ranljivejše skupine bodo nastanili v objekt, ostale pa v šotorih.

Begunce iz kampa vozijo z avtobusi v Dobovo, kjer bo nameščen del beguncev, drugi del se bo odpravil proti Avstriji, tretji pa v Postojno. 

15.30: Na Mejnem prehodu Dobovec policisti evidentirajo še zadnjo skupino migrantov, ki so danes ponoči na mejnem prehodu Imeno nenapovedano vstopili v Slovenijo, je poročala policija pred slabo uro. 230 od 600 prispelih migrantov so v dopoldanskih urah namestili v namestitveni center v Celju, kjer so se spočili in okrepčali. Ostale migrante, ki so ponoči v Imenem vstopili v Slovenijo in so jih evidentirali na mejnih prehodih Dobovec in Imeno, avtobusi sproti vozijo v namestitveni center v Šentilju. V kratkem bodo z avtobusi proti Šentilju odšli tudi migranti, nameščeni v celjskem namestitvenem centru.

Vse migrante (1001), ki so danes zapustili nastanitveni center v Gornji Radgoni, je okrog 14.15 sprejela Avstrija, je sporočila Generalna policijska uprava. Na mostu čez reko Muro je bila odstranjena signalizacija in promet v obe smeri poteka tekoče. V nastanitvenem centru v Lendavi je bilo okoli 14. 30 700 migrantov. Sprejemna centra v Petišovcih in Dolgi vasi pa sta bila prazna.

 

Deli s prijatelji