DELO MINISTRA

»Policija se ne ukvarja le s kurjimi tatovi«

Objavljeno 08. oktober 2012 22.32 | Posodobljeno 08. oktober 2012 22.32 | Piše: Mo. S.

»Od kod gnev, ko minister napove, da je ena najpomembnejših prioritet njegovega mandata pregon gospodarskega kriminala?« se vprašujejo na notranjem ministrstvu.

Gorenak je strasten blogar.

LJUBLJANA – Notranji minister Vinko Gorenak in njegova predhodnica Katarina Kresal sta imela na twitterju pravo besedno vojno o tem, kaj lahko minister počne in česa ne. Gorenak je pred dnevi ob robu preiskav Zorana Jankovića namreč napovedal nove akcije policije in dejal, da se tega, kar prihaja, veseli. Generalni državni tožilec Zdenko Fišer je po tem dejal, da želi minister dobiti tisto, česar nima, in sicer vlogo pri odločanju o kazenskem pregonu. Kresalova dodaja, da minister o preiskavah ne sme govoriti, o njih ne sme nič vedeti in se do njih ne sme čustveno opredeljevati.

Komu je stopil na žulj?

Zdaj je notranje ministrstvo objavilo še uradno stališče glede Gorenakovih pristojnosti do policije. Med drugim se na ministrstvu vprašujejo, komu je Gorenak stopil na žulj, ko je napovedal nadaljnje preiskovanje kaznivih dejanj in izrazil veselje nad dejstvom, da se v pravni državi vendar nekaj premika. »Od kod gnev, ko minister napove, da je ena najpomembnejših prioritet njegovega mandata pregon gospodarskega kriminala? In kaj je sporno, ko se minister sklicuje na odločbo ustavnega sodišča in mnenje inštituta za primerjalno pravo, v katerem je med drugim zapisano, da mora imeti minister dostop do vseh relevantnih informacij v zvezi z delom organa v sestavi?« nadaljujejo v zapisu.

Le usmeritve in navodila policiji

Minister se v konkretne operativne zadeve policije ne vmešava, ne sme usmerjati konkretnih preiskav, lahko pa daje usmeritve in navodila policiji, menijo. »V svojem mandatu, od 9. februarja 2012 do 5. oktobra 2012, je minister dal policiji 12 ad hoc usmeritev, usmeritve in obvezna navodila za pripravo letnega načrta dela policije v letu 2013, temeljne usmeritve in obvezna navodila za pripravo srednjeročnega načrta in razvoja dela policije za obdobje 2013–2017 in zahteval 26 poročil. V istem obdobju leta 2011 je takratna ministrica Kresalova dala 5 ad hoc usmeritev policiji, usmeritve in obvezna navodila za pripravo letnega načrta dela policije v letu 2012 in zahtevala 21 poročil,« se še glasi sporočilo.

Policija se ne ukvarja le s kurjimi tatovi

Vprašujejo se, koga preiskave motijo, saj je treba enkrat za vselej pokazati, da smo pred zakonom vsi enaki in da se policija ne ukvarja le s kurjimi tatovi. »Dokler bo v funkciji ministra za notranje zadeve Vinko Gorenak, dotlej se bo policija prednostno ukvarjala s tistimi, ki so osumljeni kaznivih dejanj, ne glede na 'politični' predznak. Ko tega več ne bo počel, bo Gorenak odšel,« zaključujejo.

Deli s prijatelji